Mυκητιάσεις

Aπό τα είδη μυκήτων που έχουν περιγραφεί, λιγότερα από 300 έχουν συσχετισθεί με νόσο στον άνθρωπο και με εξαίρεση την καντιντίαση και την ποικιλόχρους πιτυρίαση όλες οι μυκητιασικές λοιμώξεις  ξεκινούν από μια εξωγενή πηγή.

Μυκητίαση νυχιών

Οι μυκητιάσεις του δέρματος και των νυχιών προκαλούνται όταν αυτά εκτίθενται σε επιδερμόφυτους μύκητες (Dermatophyte fungi).

Οι πιο ευπαθείς ομάδες είναι οι ηλικιωμένοι, οι αθλητές, οι διαβητικοί και οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς.

Τα αίτια ανάπτυξης μυκήτων είναι:

-η μείωση της άμυνας του οργανισμού

-η αλόγιστη λήψη αντιβιοτικών

-η πιθανή χρήση αντισυλληπτικών χαπιών

-τα στενά και συνθετικά είδη ρουχισμού και υποδημάτων

Στην ονυχομυκητίαση προκαλούνται αλλοιώσεις στο χρώμα, το σχήμα, την υφή ή το πάχος των νυχιών του χεριού ή του ποδιού.

Η μυκητίαση των νυχιών αρχίζει συνήθως με κηλίδες άσπρου ή κίτρινου χρώματος που εμφανίζονται στην άκρη του νυχιού. Συνήθως προσβάλλονται ένα ή δύο νύχια στο κάθε πόδι. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, η μόλυνση προχωρά πιο βαθιά και καταλαμβάνει όλο το νύχι, το κάνει πιο χοντρό-παχύ και εύθρυπτο. Η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα νύχια. Σε βαριές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει δυσμορφία, πόνο, απώλεια δεξιοτήτων και αποκόλληση του νυχιού.

Μετάδοση
– μέσω της δερματικής επαφής
– μέσω της χρήσης μολυσμένων αντικειμένων, όπως χτένες, πετσέτες κλπ.
– μέσω της άμεσης επαφής με μολυσμένα ζώα (γάτες, σκύλους, βοοειδή, άλογα ή άγρια ζώα)
– μέσω της θάλασσας ή της πισίνας

 

Μυκητίαση δέρματος

Συμπτώματα

-κνησμός

-κάψιμο

-ερυθρότητα

-απολέπιση

-ξηρότητα

-αποθρυμματισμός.

Ποικιλόχρους πιτυρίαση
Χρόνια επιφανειακή μυκητίαση, με εντόπιση κυρίως σε κορμό και βραχίονες,που χαρακτηρίζεται από κυκλικές ή ωοειδείς υπέρ- ή υποχρωματικές κηλίδες, με ήπια απολέπιση, συνήθως χωρίς συνοδά συμπτώματα.

 Το νόσημα οφείλεται σε έναν λιπόφιλο ζυμομύκητα, ο οποίος υπάρχει φυσιολογικά στο δέρμα των ενηλίκων (σαπρόφυτο).

 Κατ΄ εξαίρεση, η ποικιλόχρους πιτυρίαση δεν είναι μεταδοτική.

Μυκητιάσεις τριχωτού κεφαλής
Είναι η συχνότερη μυκητίαση σε παιδιά προεφηβικής ηλικίας και χαρακτηρίζεται από έντονη απολέπιση, φαγούρα και βλάβες των τριχών.
 Στην Ελλάδα οφείλεται κυρίως στο Microsporumcanis.

Μύκητες στο σώμα
Και άλλα μέρη του σώματος είναι ευαίσθητα σε λοιμώξεις από μύκητες, όπως μασχάλες, βουβωνική χώρα και  πτυχώσεις κάτω από το στήθος ή τους γλουτούς.

Η φαγούρα, η ερυθρότητα και η απολέπιση είναι κλασικά συμπτώματα που δείχνουν μια πιθανή μυκητιασική λοίμωξη.

Διάγνωση
Στην ονυχομυκητίαση, συλλέγουμε , με μια καθαρή αντικειμενοφόρο πλάκα δείγμα από το προσβεβλημένο νύχι και κυρίως από την περιφέρειά του καθώς και υπονύχιο υλικό και το καλλιεργούμε σε ειδικά θρεπτικά υλικά.

Αν πρόκειται για μυκητίαση του τριχωτού της κεφαλής κατάλληλο υλικό είναι οι σπασμένες, αποχρωματισμένες και συρρικνωμένες τρίχες ή αυτές που φέρουν λέπια, ενώ όσον αφορά το δέρμα, κατάλληλα είναι τα λέπια που αποπίπτουν από την προσβεβλημένη περιοχή με τη βοήθεια μιας πλάκας.

 Χαρακτηριστικό των παθογόνων μυκήτων είναι ότι αναπτύσσονται πολύ αργά, γι΄αυτό και η απάντηση της καλλιέργειας συνήθως απαιτεί χρόνο τουλάχιστον 15 ημερών.

Δεν πρέπει στα νύχια να έχουν εφαρμοστεί αντισηπτικά, αντιμυκητιασικές κρέμες, πούδρες, για τουλάχιστον για 15 ημέρες, ούτε να έχουν ληφθεί αντιμυκητιασικά χάπια.

 Επίσης τα νύχια καλό είναι να έχουν ξεβαφτεί τουλάχιστον 10 ημέρες πριν.

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.