Μια έρευνα αλληλεπίδρασης του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος στις σοβαρές λοιμώξεις των πνευμόνων.

Το Harvard Medical School, αποκάλυψε την αλληλεπίδραση μεταξύ του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος στις σοβαρές λοιμώξεις των πνευμόνων.

Τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στο Nature Medicine, δείχνουν ότι οι νευρώνες που μεταφέρουν νευρικές ώσεις προς και από τους πνεύμονες, μπορούν να καταστείλουν την ανοσιακή απόκριση κατά τη λοίμωξη από Staphylococcus aureus.

Ο Staphylococcus aureus παρουσιάζει συνεχώς αυξανόμενη ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά και αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στους νοσηλευομένους ασθενείς, οι οποίοι είναι συχνά ανοσοκατεσταλμένοι.

Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, δείχνουν ότι το νευρικό σύστημα μπορεί πιθανώς να αποτελέσει στόχο της θεραπείας για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στην έρευνα παρατηρήθηκε ότι, όταν βακτήρια του σταφυλοκόκκου εισήλθαν στους πνεύμονες των ποντικών, οι νευρώνες παρενέβησαν στην ικανότητα του οργάνου να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη. Ειδικότερα, περιόρισαν την ικανότητα των πνευμόνων να προσελκύουν ορισμένα είδη κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος ως απόκριση σε μία λοίμωξη.

Με μία σειρά πειραμάτων σε ποντίκια με Staph aureus, αποδείχθηκε ότι η απενεργοποίηση των νευρώνων αυτών αυξάνει την προσέλευση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και την ικανότητα των πνευμόνων να απομακρύνουν τα βακτήρια, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ποσοστό επιβίωσης.

Οι ερευνητές επίσης παρατήρησαν ότι οι νευρώνες που απελευθέρωναν τοπικά ένα σηματοδοτικό μόριο για το ανοσοποιητικό σύστημα, το νευροπεπτίδιο CGRP, το οποίο ήταν αυξημένο στα ποντίκια με φυσιολογικούς νευρώνες, απουσίαζε από τα ποντίκια με απενεργοποιημένους νευρώνες.

Παρατηρήθηκε επίσης, ότι η απελευθέρωση του μορίου αυτού παρενέβαινε στην ικανότητα των πνευμόνων να προσελκύσουν ανοσοπροστατευτικά ουδετερόφιλα, κυτοκίνες και γάμμα δέλτα Τ κύτταρα.

Πειράματα στο εργαστήριο, έδειξαν ότι το CGRP περιόριζε την ικανότητα των ανοσοκυττάρων να αντιμετωπίζουν τα βακτήρια. Όταν οι ερευνητές ανέστειλαν την παραγωγή του CGRP σε ζωντανά ποντίκια, αυτά μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις λοιμώξεις ευκολότερα.

Συνολικά, λοιπόν, φαίνεται ότι οι νευρώνες των πνευμόνων επιτρέπουν την απελευθέρωση του CGRP κατά τις πνευμονικές λοιμώξεις. Ο αποκλεισμός, επομένως, της δραστηριότητας του CGRP μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης στη βακτηριακή πνευμονία.

 

Πηγή

Nature Medicine

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.