Μέτρηση pH

Η μέτρηση του pH στο αίμα είναι η μέτρηση της συγκέντρωσης των ελεύθερων ιόντων υδρογόνου (Η+) στο αίμα.

Ο ενδοκυττάριος μεταβολισμός έχει σαν αποτέλεσμα τη συνεχή παραγωγή ιόντων υδρογόνου, τα οποία είναι ρυθμισμένα είτε ως οξύ είτε ως βάση.

Το σώμα απαιτεί το pH να παραμένει σταθερό. Οι νεφροί και οι πνεύμονες ρυθμίζουν το pH διατηρώντας την αναλογία οξέων προς βάσεις. Οποιαδήποτε μεταβολή στην αναλογία μεταξύ διττανθρακικών και ανθρακικού οξέος θα προκαλέσει μια αμοιβαία αλλαγή στην απελευθέρωση ή στην πρόσληψη των ελεύθερων Η+, μεταβάλλοντας έτσι την τιμή του pH. Σημαντικές αποκλίσεις του pH μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή. στον ορό ή το πλάσμα.

Η μέτρηση γίνεται με ειδικό βαθμονομημένο όργανο (pHμετρο) και σε συγκεκριμένη θερμοκρασία (25οC).

Αύξηση του ph μπορεί να έχουμε σε: νόσο Cushing, διάρροια, πυρετό,  εντερική απόφραξη, μεταβολική αλκάλωση, θεραπεία πεπτικού έλκους, νεφρική νόσος, αναπνευστική αλκάλωση, δηλητηρίαση με σαλικυλικά, έμετο.

Μείωση του ph μπορεί να έχουμε σε: νόσο Addison, άσθμα, καρδιακή νόσος, διαβητική κετοξέωση, διάρροια, εμφύσημα, αρρυθμία, ηπατική νόσος, υπερκαπνία, υποαερισμός, κακοήθης υπερθερμία, μεταβολική οξέωση, έμφραγμα μυοκαρδίου, νεφρική νόσο, πνευμονία, πνευμονικό οίδημα, πνευμονική εμβολή, αναπνευστική οξέωση, αναπνευστική ανεπάρκεια, σηψαιμία.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.