Κροταφική (γιγαντοκυτταρική) αρτηρίτιδα

Η κροταφική αρτηρίτιδα προσβάλλει μεγάλου και μεσαίου μεγέθους αρτηρίες, αλλά κυρίως προσβάλλει τους κρανιακούς κλάδους των αρτηριών που εκφύονται από το αορτικό τόξο.

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς είναι ηλικίας άνω των 50 ετών και η νόσος είναι συχνότερη στις γυναίκες.

Στην πρώτη πανελλήνια επιδημιολογική έρευνα για τις ρευματικές παθήσεις στο γενικό πληθυσμό της χώρας μας, που πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογίας, ο επιπολασμός της κροταφικής αρτηρίτιδας, δηλ. η συχνότητά της, βρέθηκε στο επίπεδο του 0,8‰ των ατόμων ηλικίας 50 ετών και πάνω.

Συμπτώματα

  • Εμφάνιση νέας ή νέου τύπου κεφαλαλγίας. Εντοπίζεται συνήθως στην κροταφική ή/και στην ινιακή χώρα της κεφαλής και μπορεί να συνοδεύεται από ευαισθησία του τριχωτού της κεφαλής την οποία αντιλαμβάνονται οι ασθενείς όταν φορούν γυαλιά ή χτενίζονται ή ξαπλώνουν σε μαξιλάρι.
  • Διαλείπουσα χωλότητα της γνάθου, δηλ. εμφάνιση πόνου στη γνάθο κατά τη διάρκεια της μάσησης, ο οποίος υποχωρεί με τη διακοπή της μάσησης.
  • Γενικά συμπτώματα, όπως πυρετός, ανορεξία, αίσθημα κόπωσης και απώλεια βάρους. Σε ποσοστό μάλιστα 15% περίπου των ασθενών ο πυρετός είναι η μοναδική εκδήλωση της νόσου και γι’ αυτό οι ασθενείς αυτοί υποβάλλονται συνήθως σε εξαντλητικό έλεγχο για πυρετό άγνωστης αιτιολογίας. Επίσης, σε ασθενείς 65 ετών και πάνω, που παρουσιάζουν πυρετό άγνωστης αιτιολογίας, η κροταφική αρτηρίτιδα αποτελεί τη συχνότερη αιτία του πυρετού, αντιπροσωπεύοντας το 15-20% όλων αυτών των περιπτώσεων.
  • Ρευματική πολυμυαλγία, που χαρακτηρίζεται από πόνο στον αυχένα, στους ώμους, στους γλουτούς και στα ισχία. Ο πόνος αυτός συνοδεύεται από πρωινή δυσκαμψία, δηλ. δυσκολία στις κινήσεις, διάρκειας πάνω από μισή ώρα. 
  • Διαταραχές στην όραση, όπως θόλωση της όρασης, διπλωπία, απώλεια όρασης. Η εμφάνιση τέτοιας διαταραχής αποτελεί επείγουσα κατάσταση και επιβάλλει άμεση εκτίμηση, διότι η άμεση διάγνωση και κατάλληλη θεραπευτική παρέμβαση μπορούν να εμποδίσουν την τύφλωση.
  • Νευρολογικές εκδηλώσεις, όπως μονονευροπάθεια, περιφερική πολυνευροπάθεια άνω και κάτω άκρων και, σπάνια, παροδικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.
  • Διαλείπουσα χωλότητα των άνω και, σπάνια, των κάτω άκρων, δηλ. εμφάνιση πόνου στα άνω ή στα κάτω άκρα κατά τη διάρκεια χειρωνακτικής εργασίας ή βαδίσματος αντίστοιχα. Ο πόνος αυτός υποχωρεί όταν ο ασθενής σταματήσει τη χειρωνακτική εργασία ή το περπάτημα.  
  • Ευαισθησία στην ψηλάφηση, πάχυνση και μείωση της έντασης των σφύξεων ή απουσία των σφύξεων των κροταφικών αρτηριών κατά την ψηλάφησή τους

Διάγνωση

  • Αναιμία, αυξημένη ταχύτητα καθίζησης ερυθρών αιμοσφαιρίων και αυξημένη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) στον ορό του αίματος.
  • Θετική βιοψία κροταφικής αρτηρίας

Πηγές

http://rheuma.diapanepistimiaka.gr/pdfs/2012_02_04/Garifallosa.pdf

http://www.elire.gr/info_det.php?di=13

https://www.e-rheumatology.gr/scientific-articles/gigantokyttariki-artiritida

 

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.