ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ COVID-19: ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΕΛΕΓΧΟ

Τα τελευτάια 20 χρόνια, σημειώθηκαν δυο επιπρόσθετες επιδημίες ο SARS-CoV που ξεκίνησε από την Κίνα με 8000 περιπτώσεις ασθενών και 800 θανάτους και ο MERS-CoV που ξεκίνησε από την Σαουδική Αραβία με 2500 ασθενείς και 800 θανάτους.

Οι πρώτες περιπτώσεις κρουσμάτων, που ήταν θετικοί στον Coronavirus (COVID-19), κατηγοριοποιήθηκαν ως ασθενείς με πνευμονία άτυπης αιτιολογίας.

Πράγματι ο COVID-19 είναι ένας ιός που προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα.

Επειδή περιέχει RΝΑ έχει μεγάλη ικανότητα εξαλλαγής.

Η πιθανότητα μετάδοσής του ακόμα και από κάποιον που δεν παρουσιάζει συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα φαίνεται πως είναι μεγάλη. Αυτός είναι και ένας επιπλέον λόγος που η απομόνωση ακόμα και των μη συμπτωματικών ατόμων μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της επιδημίας.

Mε βάση τον EOΔΥ τα εργαστηριακά κριτήρια ελέγχου μέχρι και 16/03/20 είναι:

  • Ασθενείς με Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη του Αναπνευστικού (Severe Acute Respiratory Illness) που χρειάζονται νοσηλεία ή που νοσηλεύονται
  • Νοσηλευόμενοι ή φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων ή χρονίως πασχόντων που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό και βήχα ή δύσπνοια
  • Προσωπικό υπηρεσιών υγείας που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό
  • Ηλικιωμένοι (> 70 έτη) ή άτομα με σοβαρή χρόνια υποκείμενη νόσο (π.χ. χρόνια πνευμονοπάθεια, χρόνια καρδιαγγειακό νόσημα, σακχαρώδης διαβήτης, σοβαρή ανοσοκαταστολή) που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό και βήχα ή δύσπνοια

Τα παραπάνω κριτήρια για εργαστηριακό έλεγχο έχουν συνταχθεί με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και τονίζεται ότι, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, ενδέχεται να τροποποιηθούν.

Πηγή

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554776/

EOΔΥ

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.