Κορυφαία Οστική Μάζα

Κορυφαία οστική µάζα είναι η µέγιστη  επιτυγχανόµενη οστική µάζα.

Η επίτευξη της είναι μια διαδικασία διαφορετική από αυτή της σκελετικής ανάπτυξης που ολοκληρώνεται µε την εφηβεία και σχετίζεται µε την λειτουργία των συζευκτικών χόνδρων.

H μέγιστη οστική µάζα εξαρτάται αποκλειστικά από τον οστικό µεταβολισµό και η χρονική περίοδος επίτευξης του εξαρτάται από παράγοντες γενετικούς και ορµονικούς.

Η ελάττωση της αυξητικής ορµόνης, ο υποθυρεοειδισµός, ο διαβήτης τύπου I συνοδεύονται από επίτευξη χαµηλής κορυφαίας οστικής πυκνότητας.

Η πρόσληψη ασβεστίου κατά την παιδική και εφηβική ηλικία είναι εξίσου σημαντική για την επίτευξη κορυφαίας οστικής πυκνότητας.

Η επίτευξη πολύ υψηλής κορυφαίας οστικής πυκνότητας καθιστά την πιθανότητα εµφάνισης οστεοπόρωσης µικρή, ενώ αντιθέτως η επίτευξη χαµηλής κορυφαίας οστικής µάζας προδιαθέτει στην εµφάνιση οστεοπόρωσης µετά την τέταρτη δεκαετία της ζωής

Μελέτες έχουν δείξει ότι αύξηση της κορυφαίας οστικής µάζας κατά 10% µειώνει τον κίνδυνο µελλοντικού κατάγµατος από οστεοπόρωση κατά 50%.

 

Πηγές

Everts, V., Delaisse, J.-M., Korper, W., Niehof, A., Vaes, G., and Beertsen, W. J Cell. Physiol. 1992

Tezuka, K., Tezuka, Y., Maejima, A., Sato, T., Nemoto, K., Kamioka, H., Hakeda, Y., and Kumegawa, M. J. Biol. Chem.1994

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.