Kολπική μαρμαρυγή…μια αθώα αλλά και πολύ επικίνδυνη αρρυθμία αν την παραμελήσεις…

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια συχνή αρρυθμία (διαταραχή του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού), η οποία μπορεί να εμφανίζεται είτε μόνιμα, είτε κατά παροξυσμούς. Ουσιαστικά χαρακτηρίζεται από την μη φυσιολογική συστολή των κόλπων της καρδιάς (των ανώτερων καρδιακών κοιλοτήτων).

Η αρρυθμία αυτή δημιουργείται, λόγω ύπαρξης μικροκυκλωμάτων επανεισόδου μέσα στους κόλπους, οδηγώντας σε μη σωστή σύσπασή τους. Πιο αναλυτικά, η σύσπαση των τεσσάρων καρδιακών κοιλοτήτων φυσιολογικά προκαλείται από ένα ηλεκτρικό ερέθισμα που ξεκινά από το φλεβόκομβο (ένα συγκεκριμένο σημείο στον δεξιό κόλπο)  και φτάνει μέχρι και το τελευταίο μυοκαρδιακό κύτταρο των κοιλιών. Όταν στους κόλπους επιδρούν πολλαπλά ερεθίσματα και η σύσπασή τους γίνεται αναποτελεσματική, εμφανίζεται η αρρυθμία που λέγεται κολπική μαρμαρυγή.

 

Επιδημιολογικά στοιχεία

Η μαρμαρυγή των κόλπων είναι η πιο συχνή αρρυθμία στην κλινική πράξη και αποτελεί περίπου το 1/3 των νοσηλειών λόγω διαταραχών του ρυθμού. Προσβάλλει το 1-2% του πληθυσμού και εμφανίζει αυξητική τάση για τα επόμενα 50 έτη. Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί  να παραμένει αδιάγνωστη (σιωπηλή κολπική μαρμαρυγή) και πολλοί ασθενείς με αυτή την αρρυθμία πιθανώς να μην το γνωρίζουν. Η εμφάνιση της κολπικής μαρμαρυγής  έχει σαφή συσχέτιση με την ηλικία με διακύμανση από το 0,5% στην δεκαετία 40-50 ετών στο 5-15% στην ηλικία των 80 ετών. Οι άνδρες παρουσιάζουν συχνότερα κολπική μαρμαρυγή σε σχέση με τις γυναίκες.  Τις τελευταίες δεκαετίες έχει παρατηρηθεί αύξηση στην εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής  περίπου 13%. Έχει υπολογιστεί ότι περίπου 4,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν παροξυσμική ή εμμένουσα κολπική μαρμαρυγή. Στη χώρα μας υπάρχουν  σήμερα περίπου 40-50 χιλιάδες άτομα με κολπική μαρμαρυγή.

 

Συχνότερες αιτίες

· Υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση)

· Βαλβιδοπάθεια

· Στεφανιαία νόσος

· Καρδιακή ανεπάρκεια

· Μυοκαρδιοπάθεια (νόσος του μυοκαρδίου)

· Συγγενείς καρδιοπάθειες (παρούσες στη γέννηση)

· Καρδιοχειρουργική επέμβαση

· Χρόνια νόσος των πνευμόνων

· Πνευμονική εμβολή (θρόμβος αίματος στους πνεύμονες)

· Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

 

Λιγότερο συχνές αιτίες

· Υπερθυρεοειδισμός (υπερδραστήριος θυρεοειδής)

· Περικαρδίτις (φλεγμονή του εξωτερικού στρώματος της καρδιάς)

Σε τουλάχιστον 10% των περιπτώσεων, καμία υποκείμενη καρδιοπάθεια δεν ανευρίσκεται. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να σχετίζεται με αλκοόλ, κατάχρηση καφέ, ορισμένα φάρμακα, ηλεκτρολυτικές η μεταβολικές διαταραχές, ή σοβαρές λοιμώξεις. Τέλος υπάρχουν περιπτώσεις όπου καμία αιτία δεν ανευρίσκεται.

 

Κολπική μαρμαρυγή: Τύποι

Παροξυσμική : έχει διάρκεια <48ώρες και συνήθως αυτοανατάσσεται. Το χρονικό αυτό όριο είναι σημαντικό διότι μετά το πέρας του  η αυτόματη ανάταξη της αρρυθμίας έχει μικρές πιθανότητες και ο ασθενής  θα πρέπει να λάβει αντιπηκτική αγωγή για ένα διάστημα για να αναταχθεί με ασφάλεια .

Εμμένουσα : χαρακτηρίζεται η κολπικη μαρμαρυγή που είτε έχει διάρκεια >7ημέρες  είτε απαιτείται καρδιοανάταξη (φαρμακευτική ή ηλεκτρική) για την αποκατάσταση σε φλεβοκομβικό ρυθμό.

Χρονίως  εμμένουσα : Κολπική μαρμαρυγή που διαρκεί  ≥1 έτος, διάστημα κατά το οποίο γίνονται προσπάθειες για την ανάταξή της σε φλεβοκομβικό ρυθμό.

 Μόνιμη: Σε αυτό το είδος της κολπικής μαρμαρυγής, ο κανονικός καρδιακός ρυθμός δεν μπορεί να αποκατασταθεί. Η αρρυθμία έχει γίνει αποδεκτή τόσο από τον ιατρό όσο κι από τον ίδιο τον ασθενή. Η φαρμακευτική αγωγή σε αυτή την περίπτωση περιλαμβάνει έλεγχο της καρδιακής συχνότητας και αντιπηκτική αγωγή προς αποφυγή σχηματισμού θρόμβων.

Όσοι έχουν κολπική μαρμαρυγή μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως:

  • Ταχυπαλμίες, ή/και αρρυθμίες στον χτύπο της καρδιάς
  • Αδυναμία
  • Μειωμένη ικανότητα για σωματική άσκηση
  • Αυξημένη κόπωση
  • Ζαλάδα
  • Σύγχυση
  • Δύσπνοια
  • Πόνος στο στήθος

 Οι πιο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου

Ορισμένοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής. Αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Ηλικία: Όσο μεγαλύτεροι είστε, τόσο αυξημένος είναι και ο κίνδυνος εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.
  • Καρδιακή νόσος: Οι άνθρωποι με προβλήματα στις βαλβίδες τς καρδιάς, με συγγενή καρδιοπάθεια, με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, με στεφανιαία νόσο, ή με ιστορικό καρδιακής προσβολής, έχουν αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.
  • Υψηλή πίεση του αίματος: Τα άτομα με υπέρταση είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής.
  • Άλλες χρόνιες παθήσεις: Τα άτομα με ορισμένες χρόνιες παθήσεις, όπως προβλήματα του θυρεοειδούς, υπνική άπνοια, μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτη, χρόνια νεφρική νόσο και πνευμονική νόσο έχουν αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.
  • Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ: Για μερικούς ανθρώπους, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής. Η ευκαιριακή -και χωρίς μέτρο- κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σας φέρει σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.
  • Παχυσαρκία: Οι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή.
  • Οικογενειακό ιστορικό: Σε ορισμένες οικογένειες, η κολπική μαρμαρυγή εμφανίζεται πολύ πιο συχνά από ό,τι σε άλλες.

 

 

 

Πόσο επικίνδυνη είναι

Εν αντιθέσει με την κοιλιακή μαρμαρυγή, η κολπική μαρμαρυγή δεν συνιστά άμεσο κίνδυνο για την ζωή του ασθενούς. Πολλοί άνθρωποι ζουν για χρόνια με κολπική μαρμαρυγή χωρίς προβλήματα. Για πολλά χρόνια η κολπική μαρμαρυγή θεωρείτω μία αβλαβής διαταραχή. Εν τούτοις, τώρα είναι γνωστό ότι η χρόνια κολπική μαρμαρυγή μπορεί να προκαλέσει μελλοντικά προβλήματα.

 

Επειδή οι κόλποι συστέλλονται γρήγορα και ανώμαλα, το αίμα δεν ρέει αρκετά γρήγορα σε αυτούς. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να θρομβωθεί. Αν ο θρόμβος εξωθηθεί από την καρδιά, μπορεί να ταξιδέψει στον εγκέφαλο και να προκαλέσει εγκεφαλικό. 

Οι άνθρωποι με κολπική μαρμαρυγή έχουν πέντε με επτά φορές αυξημένες πιθανότητες για εγκεφαλικό από το γενικό πληθυσμό. Θρόμβοι μπορούν, επίσης, να εμβολισθούν και σε αλλά μέλη του σώματος (νεφροί, καρδιά, έντερα) προκαλώντας βλάβη. 

Η πάθηση αυτή αποτελεί επομένως έναν σοβαρό προδιαθεσικό παράγοντα για την δημιουργία θρομβοεμβολικών εμβολικών εγκεφαλικών επεισοδίων. Η χρόνια χορήγηση αντιπηκτικών μειώνει κατά 60% την πιθανότητα εγκεφαλικών επεισοδίων αλλά δεν την εκμηδενίζει. Όταν χρησιμοποιούνται αντιπηκτικά, χρειάζονται αιματολογικές εξετάσεις για να εξασφαλιστεί ότι η πηκτικότητα του αίματος είναι σε ασφαλές και αποτελεσματικό επίπεδο., δεδομένου ότι τα φάρμακα αυτά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικής αιμορραγίας.

 

Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί επίσης να μειώσει την αντλητικό ικανότητα της καρδιάς μέχρι και 20% καθότι χάνεται το κολπικό λάκτισμα. Η κολπική μαρμαρυγή που συνδυάζεται με γρήγορη καρδιακή συχνότητα για μακρά χρονική περίοδο μπορεί να προκαλέσει ταχυμυοκαρδιοπάθεια με συμπτωματολογία παρόμοια με της καρδιακής ανεπάρκειας.

Τέλος, σε μεγάλες μελέτες έχει αποδειχθεί ότι γενικά η χρόνια κολπική μαρμαρυγή χωρίς θεραπεία συνοδεύεται με αύξηση του κινδύνου για θάνατο.

 

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις

 

  • Η διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής γίνεται με βάση την κλινική εξέταση (ακρόαση ανώμαλου καρδιακού ρυθμού) και τα ηλεκτροκαρδιογραφικά ευρήματα. Σε μερικές περιπτώσεις συστήνεται και η 24ωρη καταγραφή καρδιακού ρυθμού (Holter ρυθμού).
  • Κάποιες από τις διαγνωστικές εξετάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό της υποκείμενης νόσου είναι το υπερηχοκαρδιογράφημα (υπέρηχος / triplex καρδιάς), η δοκιμασία κοπώσεως (test κοπώσεως), στεφανιογραφία και η ηλεκτροφυσιολογική μελέτη, καθώς και αιματολογικές εξετάσεις.

 

Η κολπική μαρμαρυγή είναι πραγματικά ένα “ επικίνδυνο φτερούγισμα”

Αναφέρετε τα συμπτώματα στο γιατρό σας.

Ο ιατρός θα σας κατευθύνει για να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις.

Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η πιστή εφαρμογή των οδηγιών του θεράποντος ιατρού, για την αποφυγή υποτροπών της αρρυθμίας και των εμβολικών επεισοδίων, τόσο με τη φαρμακευτική αγωγή, όσο και με τη διατροφή (ανάλογα με τα φάρμακα που λαμβάνει ο κάθε ασθενής).

Πηγές

http://medlabgr.blogspot.com/2013/06/blog-post_18.html

http://www.hcs.gr/content/KOLPIKI_MARMARYGI

http://www.iatropedia.gr/encyclopedia/kolpiki-marmarigi/

http://www.iatropedia.gr/ygeia/kolpiki-marmarygi-ola-ta-symptomata-oi-paragontes-kindynou-kai-oi-kanones-prolipsis/56865/

http://www.mayoclinic.org

http://www.nhs.uk

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.