Κνίδωση

Κνίδωση ονομάζεται η ταχεία εμφάνιση πομφών, μεταναστευτικού χαρακτήρα που περιβάλλονται από ερυθρή άλω και μπορεί να συνοδεύονται από αγγειοοίδημα, αίσθημα κνησμού ή καύσους.

Η οξεία κνίδωση διαρκεί κατά μέσο όρο 7-10 μέρες και σπάνια υπερβαίνει τον ένα μήνα.

Μπορεί να οφείλεται σε αλλεργικά αίτια (φάρμακα,εμβόλια, τροφές, εισπνεόμενα ή εξ’επαφής αλλεργιογόνα ή μη αλλεργικά (ιογενής ηπατίτιδα, λοιμώδης μονοπυρήνωση, λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού).

Το αγγειοοίδημα, που μπορεί να συνυπάρχει με την κνίδωση, αφορά σε μεγαλύτερη έκταση του δέρματος, και κλινικά χαρακτηρίζεται από βράγχος φωνής, συριγμό, δύσπνοια.

Όταν προσβάλλεται η γλώσσα και ο λάρυγγας, η κατάσταση γίνεται απειλητική για τη ζωή, με συνέπεια το κυκλοφορικό shock και την αναφυλαξία.

Η λήψη λεπτομερούς ιστορικού, και η ουσιαστική προσέγγιση της κλινικής εικόνας είναι βασική για τη διάγνωση. Η κνίδωση από φυσικά αίτια διαπιστώνεται με την κατάλληλη δοκιμασία πρόκλησης.

Πηγές

Zuberbier T, Aberer W, Asero R et al.The EAACI/GA2 LEN/EDF/WAO Guideline for the definition, classification, diagnosis, and management of urticaria: the 2013 revision and update. Allergy 2014; 69: 868–887.

Κλινική Δερματολογία, T. Fitzpatrick, R. Johnson, K. Wolff, D. Suurmond.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.