Κνίδωση

Κνίδωση ονομάζεται η ταχεία εμφάνιση πομφών, μεταναστευτικού χαρακτήρα που περιβάλλονται από ερυθρή άλω και μπορεί να συνοδεύονται από αγγειοοίδημα, αίσθημα κνησμού ή καύσους.

Η οξεία κνίδωση διαρκεί κατά μέσο όρο 7-10 μέρες και σπάνια υπερβαίνει τον ένα μήνα.

Μπορεί να οφείλεται σε αλλεργικά αίτια (φάρμακα,εμβόλια, τροφές, εισπνεόμενα ή εξ’επαφής αλλεργιογόνα ή μη αλλεργικά (ιογενής ηπατίτιδα, λοιμώδης μονοπυρήνωση, λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού).

Το αγγειοοίδημα, που μπορεί να συνυπάρχει με την κνίδωση, αφορά σε μεγαλύτερη έκταση του δέρματος, και κλινικά χαρακτηρίζεται από βράγχος φωνής, συριγμό, δύσπνοια.

Όταν προσβάλλεται η γλώσσα και ο λάρυγγας, η κατάσταση γίνεται απειλητική για τη ζωή, με συνέπεια το κυκλοφορικό shock και την αναφυλαξία.

Η λήψη λεπτομερούς ιστορικού, και η ουσιαστική προσέγγιση της κλινικής εικόνας είναι βασική για τη διάγνωση. Η κνίδωση από φυσικά αίτια διαπιστώνεται με την κατάλληλη δοκιμασία πρόκλησης.

Πηγές

Zuberbier T, Aberer W, Asero R et al.The EAACI/GA2 LEN/EDF/WAO Guideline for the definition, classification, diagnosis, and management of urticaria: the 2013 revision and update. Allergy 2014; 69: 868–887.

Κλινική Δερματολογία, T. Fitzpatrick, R. Johnson, K. Wolff, D. Suurmond.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Διαγνωστικό Test Covid-19

Αξιόπιστα και με ασφάλεια από το σπίτι σας

Θέλετε να μάθετε άμεσα, αξιόπιστα και από την ασφάλεια του σπιτιού σας αν νοσείτε από τον νέο κορωνοϊό COVID-19;

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.