Κυτταρομεγαλοϊός

Ο Κυτταρομεγαλοϊός (CMV) ανήκει στην οικογένεια των ερπητοιών και είναι γνωστός και ως ανθρώπινος ερπητοϊός τύπου 5 (HHV-5).

Η μετάδοση του ιού γίνεται με το σάλιο, τα ούρα, το αίμα, το σπέρμα, τα κολπικά υγρά, τα κόπρανα και το μητρικό γάλα μολυσμένης μητέρας.

Η πρωτοπαθής λοίµωξη είναι συνήθως ασυµπτωµατική.

Συνήθως κλινικά συμπτώματα είναι η λοιμώδης μονοπυρήνωση, ο πυρετός, η λεμφαδενίτιδα, η λεμφοκυττάρωση με επιπτώσεις στο ήπαρ.

Νεογνικά κλινικά συμπτώματα αποτελούν η µμικροκεφαλία, ο ίκτερος, η ηπατοσπληνοµεγαλία, οι πετέχειες, οι κινητικές διαταραχές, η απώλεια της ακοής και η διανοητική υστέρηση.

Τα συμπτώματα στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς περιλαμβάνουν διαταραχές όρασης, διάρροια, βήχα, δύσπνοια και υποξυαιμία

 Η διάγνωση γίνεται μέσα από την αναζήτηση αντισωμάτων έναντι του ιού, είτε με αναζήτηση του DNA του ιού με τεχνικές PCR, σε δείγμα αίματος.

Πηγές

Klemola E. von Essen R, Henle G, et al. Infectious-mononucleosis-like disease with negative heterophil agglutination test. Clinical features in relation to Epstein-Barr virus and cytomegalovirus and antibodies. J Infect Dis 1970; 121:608-614.

Briggs M, Fox J, Tedder RS. Age prevalence of antibody to human herpesvirus 6. Lancet 1988; i:1058-1059.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.