Οι κύστεις νεφρών είναι καλοήθεις με ομαλά τοιχώματα, οι οποίες ξεχωρίζουν από το νεφρικό παρέγχυμα και περιέχουν διαυγές, συνήθως υποκίτρινο, υγρό. Ταξινομούνται με βάση την εντόπιση τους σε υποκάψιες, φλοιώδεις, μυελώδεις, ή παραπυελικές.
Συνήθως, έχουν φλοιώδη εντόπιση και αποτελούν συγγενή (εκ γενετής), ή επίκτητη ανωμαλία. Μπορεί να είναι μονήρεις ή μπορεί να υπάρχουν περισσότερες της μίας κύστης και στους δύο νεφρούς και το μέγεθός τους ποικίλει από λίγα χιλιοστά έως αρκετά εκατοστά.
Οι απλές κύστεις διαφέρουν από εκείνες που αναπτύσσονται σε άτομα που πάσχουν από την πολυκυστική νόσο των νεφρών, μία κληρονομική διαταραχή, στην οποία το νεφρικό παρέγχυμα αντικαθίσταται από πολυάριθμες κύστεις.
Η συχνότητα εμφάνισης των νεφρικών κύστεων παρατηρείται ό,τι αυξάνεται με την ηλικία. Υπολογίζεται ότι το 25% των ατόμων ηλικίας 40-50 έχει κάποια απλή νεφρική κύστη, ενώ το ποσοστό αυξάνεται στο 50% για άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.
Τα αίτια των απλών κύστεων του νεφρού δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητά. Οι ειδικοί πιθανολογούν ότι γίνεται κάποια απόφραξη στα νεφρικά σωληνάρια που συλλέγουν τα ούρα, και έτσι δημιουργείται μια κύστη.
Ο ρόλος των γενετικών παραγόντων στην ανάπτυξη των απλών κύστεων του νεφρού δεν έχει μελετηθεί.
Συμπτώματα
Συνήθως δεν προκαλούν, απολύτως, κανένα σύμπτωμα, δεν προκαλούν βλάβες στον νεφρό και δεν επηρεάζεται η νεφρική λειτουργία.
Τις ανακαλύπτουμε τυχαία, μετά από κάποιον υπερηχογραφικό έλεγχο.
Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος οι κύστεις να προκαλέσουν :
-πόνο
-αρτηριακη πίεση
-απόφραξη της νεφρικής πυέλου ή του ουρητήρα
-αιματουρία
-ουρολοίμωξη.
-κακοήθεια
Διάγνωση
Οι απεικονιστικές εξετάσεις που χρησιμοποιούνται είναι:
-Υπερηχογράφημα νεφρών
Είναι μία απλή, ακίνδυνη και ανώδυνη εξέταση, που χρησιμοποιείται με σκοπό να προσδιορίσει ότι η βλάβη είναι μία απλή νεφρική κύστη.
-Αξονική τομογραφία
Η εξέταση αυτή μπορεί, με μεγαλύτερη ακρίβεια, να διερευνήσει μία ύποπτη νεφρική κύστη και να αποκλείσει την ύπαρξη κακοήθειας.
-Μαγνητική τομογραφία
Έχει τις ίδιες ενδείξεις με την αξονική τομογραφία στη διερεύνηση των νεφρικών κύστεων.
Θεραπεία
Συνήθως, δεν χρειάζεται κάποια θεραπεία για τις απλές κύστεις των νεφρών αλλά παρακολούθηση περιοδικά με υπερήχους.
Σε σπάνιες περιπτώσεις όπου η κύστη είναι πολύ μεγάλη και προκαλεί προβλήματα, θα χρειαστεί κάποια παρέμβαση.
Η πιο συχνή μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι η σκληροθεραπεία. Με τοπική αναισθησία και υπό υπερηχοτομογραφική παρακολούθηση, ο γιατρός μέσω του δέρματος θα παρακεντήσει με ειδική βελόνα την κύστη. Θα αδειάσει το υγρό που περιέχει και κατόπιν θα την γεμίσει με ειδικό υγρό, το οποίο ως στόχο έχει να αλλοιώσει τα τοιχώματα της κύστης.
Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, αν η κύστη είναι πολύ μεγάλη, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση. Αυτό μπορεί να γίνει είτε ανοικτά είτε, λαπαροσκοπικά.