Κίνδυνος – θάνατος… η αλόγιστη χρήση φαρμάκων..

Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι διατίθενται στην Ελλάδα περισσότερα από 440 εκατομμύρια μονάδες φαρμάκων, εκ των οποίων μόνο τα 55 εκατομμύρια καταναλώνονται εντός των νοσοκομείων.

Ως κερασάκι στην τούρτα θα μπορούσαμε να προσθέσουμε την καταγραφή τουλάχιστον 20.000 δηλητηριάσεων από φάρμακα στην Ελλάδα σε ετήσια βάση, με τα ηρεμιστικά-αγχολυτικά και αντιβιοτικά φάρμακα να κατέχουν την πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα ως αιτία δηλητηρίασης (επιδημιολογικά στοιχεία Κέντρου Δηλητηριάσεων του 2003).

Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι Έλληνες είναι πρώτοι σε ολόκληρη την Ευρώπη στην αλόγιστη χρήση φαρμάκων.

Και όταν πραγματικά υπάρχει πρόβλημα και το έχει διαγνώσει ο γιατρός τότε δεν τίθεται θέμα.

Όμως οι αριθμοί δείχνουν ότι οι περισσότεροι γινόμαστε “μικροί γιατροί” και λαμβάνουμε φάρμακα δίχως να έχουμε ενημερώσει κανένα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι περισσότερο από το μισό όλων των φαρμάκων, συνταγογραφούνται, διανέμονται ή πωλούνται ανάρμοστα, και ότι το ήμισυ όλων των ασθενών αδυνατούν να τα λάβουν σωστά.

Η υπερβολική χρήση, η υποχρησιμοποίηση ή η κακή χρήση των φαρμάκων οδηγεί σε σπατάλη των σπάνιων πόρων και κινδύνους για την υγεία.

Παραδείγματα αλόγιστη χρήσης των φαρμάκων αυτών είναι:

-η χρήση πάρα πολλών φαρμάκων ανά ασθενή
-η ακατάλληλη χρήση των αντιβιοτικών, συχνά σε ανεπαρκή δοσολογία
– μη βακτηριακές λοιμώξεις, η υπερβολική χρήση ενέσεων, ενώ οι από του στόματος μορφές θα ήταν πιο κατάλληλες
-η μη συνταγογράφηση σύμφωνα με τις επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες, η ακατάλληλη αυτοθεραπεία συχνά με φάρμακα που θα’πρεπε να χορηγούνται μόνο με συνταγή.

Τα φάρμακα και η αλόγιστη λήψη τους αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την υγεία των ατόμων της τρίτης ηλικίας.

Οι ηλικιωμένοι έχουν την τάση να παίρνουν πολλά φάρμακα. Ο μέσος ασθενής ηλικίας άνω των 70 ετών παίρνει 4,5 φάρμακα με συνταγή και 3,5 από τα χορηγούμενα χωρίς συνταγή.

Ένας στους χίλιους γηριατρικούς ασθενείς πεθαίνει από φαρμακευτική επιπλοκή, ενώ τα άτομα άνω των 65 ετών, που αποτελούν το 35% περίπου των χειρουργικών περιστατικών, αφορούν στο 50% των επειγόντων χειρουργείων και το 75% των χειρουργικών θανάτων.

«Οι μισές από τις ιατρογενείς επιπλοκές που παρατηρούνται κατά τη νοσηλεία υπερηλίκων οφείλονται στα φάρμακα», υπογραμμίζουν οι γιατροί.

Τα φάρμακα, λοιπόν, δεν είναι καραμέλες..για μικρούς και για μεγάλους

Δεν είναι φαγητό…για μικρούς και για μεγάλους..

Αφήστε τα μαχαιροπήρουνα και τα κουτάλια..

Η αλόγιστη χρήση της χημείας μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες….

Κάποιες από αυτές είναι σχετικά συχνές και γνωστές εκ των προτέρων και ως ένα σημείο αποδεκτές σε σχέση με την αναμενόμενη θετική ενέργεια του φαρμάκου.

Υπάρχουν άλλες που είναι σπάνιες, μπορεί και σοβαρές, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η σοβαρή αλλεργία, που μπορεί να απειλήσει τη ζωή.

Πολλές όμως από αυτές τις παρενέργειες είναι προλήψιμες.

• Ενημέρωσε οπωσδήποτε το γιατρό σου αν έχεις ιστορικό αλλεργίας

•Eνημέρωσε το γιατρό σου για όλα τα φάρμακα(κάνε μία λίστα πριν τον δεις) που παίρνεις και τις ασθένειες από τις οποίες πάσχεις.

•Μην παίρνεις φάρμακα που δεν σου έχει δώσει γιατρός. Ακολούθα τις οδηγίες του γιατρού σου. Ρώτα και μάθε τη χρησιμότητα κάθε φαρμάκου που παίρνεις. Μάθε πότε και πως πρέπει να το σταματήσεις.

•Μη παίρνεις φάρμακα που δεν χρειάζονται όπως αντιβιοτικά σε κρυολογήματα και ιώσεις.

•Δεν υπάρχουν «αθώα φάρμακα». Τα παυσίπονα θεωρούνται αθώα, αλλά δεν είναι, αν και μπορούμε να τα προμηθευθούμε και εκτός φαρμακείων. Είναι υπεύθυνα για σοβαρές παρενέργειες στο ήπαρ και τους νεφρούς. Παίρνε τα παυσίπονα μόνο όπως σε συμβούλευσε ο γιατρός ή σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

•Για τη δράση ορισμένων φαρμάκων χρειάζεται εργαστηριακή παρακολούθηση διαφόρων παραγόντων στο αίμα, όπως για παράδειγμα για τα αντιπηκτικά, την ινσουλίνη, τα αντιεπιληπτικά και άλλα. Μην αμελείς τους ελέγχους.

•Διάβαζε πάντα τις οδηγίες που είναι μέσα στη συσκευασία. Έχε πάντα εύκολο (αποθήκευσε το στο κινητό σου) το τηλέφωνο του κέντρου δηλητηριάσεων 2107793777

Πηγές
http://www.nsph.gr/?page=asfaleiafarmakonkentra
https://www.medlook.net/%CE%9D%CE%B5%CF%86%CF%81%C…/881.html
http://www.iatropedia.gr/…/kindinos-thanatos-i-alogi…/31836/
http://www.newsbeast.gr/…/kampanaki-kindinou-gia-tin-alogis…

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.