Καθ’έξιν αποβολές και εργαστηριακή διάγνωση

Ο όρος καθ’έξιν αποβολές αφορά σε 2-3 συνεχόμενες απώλειες κύησης πριν τις 20 εβδομάδες, με συχνότητα 1 στις 300 κυήσεις και ποσοστό 1%-2% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.

Αιτίες

-Γενετικά αίτια που αφορούν ισοζυγισμένες χρωμοσωμικές ανωμαλίες των γονέων. Οι συχνότεροι τύποι είναι οι ισοζυγισμένες αμοιβαίες μεταθέσεις ή μεταθέσεις Robertson.

-Ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας

-Ενδοκρινικά αίτια όπως σακχαρώδης διαβήτης, θυρεοειδοπάθειες.Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχει συνδεθεί με αποβολές. Η υπερέκκριση LH, συχνό φαινόμενο στο σύνδρομο, έχει αναφερθεί ως παράγοντας κινδύνου για πρώιμες εμβρυϊκές απώλειες.

-Ανοσολογικά αίτια

Ικανή και αναγκαία συνθήκη για την ανοσοανοχή του μητρικού ανοσοποιητικού συστήματος έναντι του κυήματος, είναι η μη έκφραση των κλασικών HLA I και II από το κύημα. Όσο τα παραπάνω HLA δεν εκφράζονται, η τροφοβλάστη δεν αποτελεί στόχο των T CD8+ ή των ΝΚ (CD56+/CD16+/CD3+) κυττάρων και το κύημα δεν απορρίπτεται.

Σε περίπτωση εμφάνισης αλλοανοσίας, δηλαδή παραγωγής αντισωμάτων από τον οργανισμό της μητέρας έναντι του εμβρύου, οι εκκρινόμενες INF-γ και κυτοκίνες προκαλούν τη διέγερση της έκφρασης των κλασικών HLA αντιγόνων στην τροφοβλάστη, με αποτέλεσμα πιθανή πρόκληση ανοσολογικής αντίδρασης έναντι του εμβρύου.

Όσον αφορά τα αντιπατρικά αντισώματα (APCA), δηλαδή τα μητρικά δεσμευτικά αντισώματα έναντι των HLA πατρικών αντιγόνων, που ενεργοποιούνται λόγω του εμβρύου, τελευταίες δημοσιεύσεις δείχνουν πως γυναίκες που δεν αναπτύσσουν αντιπατρικά αντισώματα, είναι δυνατόν να φέρουν σε πέρας μια φυσιολογική κύηση και η μέχρι τώρα ανοσοποίηση της μητέρας με πατρικά λεμφοκύτταρα αμφισβητείται.

Το πρωτοπαθές αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο APS αναφέρεται στη συσχέτιση μεταξύ αντιφωσφολιπιδικών αντισωμάτων (aPL) και της δυσμενούς έκβασης της κύησης ή αγγειακών θρομβώσεων. Η δυσμενής έκβαση περιλαμβάνει α) τρεις ή περισσότερες αποβολές πριν τη 10η εβδομάδα, β) έναν ή περισσότερους θανάτους μορφολογικά φυσιολογικών εμβρύων μετά την 10η εβδομάδα και γ) έναν ή περισσότερους πρόωρους τοκετούς πριν την 34η εβδομάδα λόγω σοβαρής προεκλαμψίας, εκλαμψίας ή πλακουντιακής ανεπάρκειας. Όπου το APS υπάρχει σε έδαφος χρόνιων φλεγμονωδών διαταραχών, όπως ο ΣΕΛ, αναφέρεται ως δευτεροπαθές.

ρομβοφιλία

-Λοιμώξεις (όπως τοξόπλασμα,ερυθρά, κλπ)

-Περιβαλλοντικοί παράγοντες (κάπνισμα, αλκοόλ, καφείνη, φάρμακα)

-Ανεξήγητες καθ’έξιν αποβολές (20%-30%)

Διάγνωση

 • Λήψη ατομικού και οικογενειακού ιστορικού
 • Κλινική εξέταση του ζευγαριού
 • Σπερμοδιάγραμμα
 • Πλήρη καλλιέργεια κολπικού και τεστ pap

 • Υστεροσαλπιγγογραφία – ενδοκολπικός υπέρηχος
 • Ενδοκρινολογικός έλεγχος
 • Ιολογικός και μικροβιολογικός έλεγχος
 • Καρυότυπος ζεύγους
 • Έλεγχος αντιφωσφολιπιδικων Ab (LAC, aCL)

 • Έλεγχος APCA, HLA αντιγόνων

 • Έλεγχο θρομβοφιλίας
 • Γενική εξέταση αίματος
 • Καμπύλη σακχάρου, HbA1C
 • Έλεγχος ομοκυστεΐνης, MTHFR, φυλλικού οξέος
 • Καρυότυπος περιφερικού αίματος γονέων
 • Κυτταρογενετική / Ιστοπαθολογική μελέτη προϊόντων αποβολής

Πηγές

http://www.aretaieio-obgyn.com/el/departments/abort.html

Goldstein SR. Embryonic death in early pregnancy: a new look at the first trimester. Obstet Gynecol 1994

Ogasawara M, Aoki K, Okada S, Suzumori K. Embryonic karyotype of abortuses in relation to the number of previous miscarriages. Fertil Steril 2000

McFadyen IR. Early Fetal Loss. In: Rodeck C., editor. Fetal Medicine. Oxford, UK: Blackwell Scientific Publishers, 1989

Craig LB, Ke RW, Kutteh WH. Increased prevalence of insulin resistance in women with a history of recurrent pregnancy loss. Fertil Steril 2002

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.