Κατάκλιση

Κατάκλιση είναι η εντοπισμένη βλάβη του δέρματος, που προκαλείται από διαταραχή της παροχής αίματος τοπικά.

Η κλινική εικόνα μπορεί να παρουσιάζεται με τοπική ερυθρότητα του δέρματος, με ρωγμές ή εκδορές που μπορεί να συνοδεύονται από την παρουσία φυσαλίδων, βλάβη υποδόριων ιστων, κοιλότητες έλκους.

Συνήθως προξενείται από πίεση, ενέργεια μετατόπισης ή τριβή ή από συνδυασμό αυτών των παραγόντων.

Επισης, παράγοντες κινδύνου θεωρούνται η ηλικία, ο υποσιτισμός, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η κυκλοφορική ανεπάρκεια, τα κατάγματα, η έλλειψη αισθητικότητας.

Οι κατακλίσεις δημιουργούνται κυρίως σε ασθενείς που είναι χρόνια κατακεκλιμένοι και εμφανίζονται περισσότερο στο κάτω ήμισυ του σώματος, στο ισχίο και στην περιοχή των γλουτών.

Πηγές

Reger SI, Sahgal V. (2004) Tissue stress and management of skin microclimate. International Wound Healing Foundation, Positif Press, Oxford.

Bours GJW, De Laat E, Halfens RJG, Lubbers MJ. (2001) Prevalence, risk factors and prevention of pressure ulcers in Dutch intensive care units. Intensive Care Med

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.