Kαρκίνος του Θυρεοειδούς

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αποτελεί περίπου το 1.5% όλων των καρκίνων. Όμως όσον αφορά τους ενδοκρινείς αδένες το 95% των καρκίνων εντοπίζεται στο θυρεοειδή αδένα.

Παράγοντες κινδύνου

 • Οικογενειακό ιστορικό θυρεοειδικού καρκίνου
 • Έκθεση σε ακτινοβολία
 • Παχυσαρκία

Συμπτώματα

 • Διόγκωση θυρεοειδούς
 • Λεμφαδενοπάθεια
 • Δυσκαταποσία
 • Βήχας
 • Δύσπνοια
 • Βραχνάδα φωνής

 

Τύποι καρκίνου

-Θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς

Είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στο θυρεοειδή αδένα (75%). Οι ηλικίες που εμφανίζεται σε μεγαλύτερη συχνότητα είναι τα 38 έως 45 έτη. Τα χαρακτηριστικά του είναι ότι μπορεί να εμφανίζει πολυεστιακότητα στο 30-50% των όγκων και έχει την ικανότητα να δίνει λεμφαδενικές μεταστάσεις στους λεμφαδένες του τραχήλου.

-Θυλακιώδης καρκίνος του θυρεοειδούς

Υπολογίζεται ότι περίπου το 10% των καρκίνων του θυρεοειδούς αδένα ανήκουν στο θυλακιώδη τύπο. Οι γυναίκες προσβάλλονται με τριπλάσια συχνότητα σε σχέση με τους άνδρες και η μέση ηλικία εμφάνισης είναι τα 50 έτη. Το χαρακτηριστικό στοιχείο αυτών των τύπων είναι ότι συνήθως δίνουν αιματογενείς μεταστάσεις στον πνεύμονα και στα οστά, χωρίς να μεθίστανται στους επιχώριους λεμφαδένες του τραχήλου.

-Καρκίνος θυρεοειδούς από κύτταρα Hurthle

Προέρχεται από τα Hurthle κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα και συνήθως αποτελεί το 5% των καρκίνων του θυρεοειδούς. Έχει μεγαλύτερη τάση να μεθίσταται στους επιχώριους λεμφαδένες από τα θυλακιώδη νεοπλάσματα και παρουσιάζει αυξημένη συχνότητα απομακρυσμένων αιματογενών μεταστάσεων. Αυτή η επιθετικότερη μορφή καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα παρουσιάζει επιπλέον αυξημένη πιθανότητα υποτροπής μετά από τη χειρουργική επέμβαση και υψηλότερο δείκτη θνητότητας σε σχέση με τα θηλώδη και τα θυλακιώδη νεοπλάσματα.

-Μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς

Υπολογίζεται ότι το 5% των καρκίνων του θυρεοειδούς. Προέρχεται από μια κατηγορία κυττάρων του αδένα που καλούνται κύτταρα C που υπερπαράγουν την ορμόνη καλσιτονίνη. Ανευρίσκεται αρκετά συχνά στα πλαίσια 2 κληρονομούμενων συνδρόμων, του συνδρόμου πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας (ΜΕΝ) τύπου 2Α και τύπου 2Β.

-Αδιαφοροποίητος καρκίνος του θυρεοειδούς

Ο αδιαφοροποίητος καρκίνος του θυρεοειδούς είναι η επιθετικότερη μορφή καρκίνου του θυρεοειδούς και είναι υπεύθυνος για το 2% των κακοήθων νεοπλασιών του αδένα. Προσβάλλει συνήθως ηλικιωμένους άνω των 60 ετών. Παρουσιάζει ταχεία αύξηση του μεγέθους του και προκαλεί διήθηση των γειτονικών δομών, καθιστώντας συμπτώματα όπως δύσπνοια, δυσφαγία και βραχνάδα πολύ συχνά. Παρουσιάζει επιπλέον πολύ νωρίς απομακρυσμένες μεταστάσεις σε όργανα όπως ο πνεύμονας και το ήπαρ.

-Λέμφωμα του θυρεοειδούς

Το λέμφωμα του θυρεοειδούς αδένα ανήκει συνήθως στα non-Hodgkin λεμφώματα Β κυττάρων και είναι υπεύθυνο για λιγότερο από το 1% των κακοηθειών του θυρεοειδούς αδένα. Παρουσιάζεται συνήθως σαν μια ταχέως αυξανόμενη μάζα στο θυρεοειδή αδένα, προκαλώντας ενίοτε συμπτώματα πίεσης, όπως βραχνάδα και δυσφαγία.

Διάγνωση

 • Aιματολογικές εξετάσεις που αφορούν τις ορμόνες και τα αντισώματα του θυρεοειδούς(TSH, T4, T3, Αnti-tg, Anti-TPO, TG,).
 • Μέτρηση καλσιτονίνης
 • Υπερηχογράφημα τραχήλου/θυρεοειδούς
 • Αξονική τομογραφία και μαγνητική τομογραφία του τραχήλου σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπως είναι ο καταδυόμενος θυρεοειδής αδένας στο μεσοθωράκιο ή το αρκετά μεγάλο μέγεθος του αδένα.
 • Σπινθηρογράφημα του θυρεοειδούς αδένα
 • Για να ελεγχθεί αν το οζίδιο είναι κακόηθες χρησιμοποιείται η παρακέντηση του οζιδίου του θυρεοειδούς με λεπτή βελόνα (FNA).
 • Kάποιοι μοριακοί δείκτες στο βιοπτικό υλικό μπορεί να ελεγχθούν και να βοηθήσουν στη διάγνωση και περαιτέρω θεραπεία. Αυτοί οι δείκτες είναι οι εξής: BRAF, RAS, RET/PTC, Pax8-PPARγ και Galactin-3. Παράλληλα, σε ασαφείς περιπτώσεις η χρήση του 18FDG-PETscan προτείνεται από κάποιους για να αυξηθεί η διαγνωστική ακρίβεια ύποπτων θυρεοειδικών όζων.

Πηγές

http://www.cancer-society.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.