Καμπυλοβακτηριδίωση

Πρόκειται για ομάδα βακτηρίων σπειροειδούς σχήματος που ανήκουν στο γένος Campylobacter (καμπυλοβακτηρίδιο) και προκαλούν γαστρεντερίτιδα σε ανθρώπους και ζώα.

Στον άνθρωπο γαστρεντερίτιδα προκαλείται κυρίως από το Campylobacter jejuni, και μόνο το 1% των περιπτώσεων από άλλα είδη.

Το Campylobacter jejuni, αναπτύσσεται καλύτερα στη θερμοκρασία σώματος των πουλιών, που φέρουν το μικρόβιο χωρίς να νοσούν.

Το νοσολογικό φάσμα της εντερίτιδας από καμπυλοβακτηρίδιο ποικίλει από υδαρή, μη αιμορραγική, μη φλεγμονώδη διάρροια έως σοβαρή φλεγμονώδη διάρροια (συχνά αιμορραγική) με κοιλιακό άλγος και πυρετό.

Η κλινική εικόνα της λοίμωξης από καμπυλοβακτηρίδιο μπορεί να είναι όμοια με αυτή της οξείας σκωληκοειδίτιδας ή της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Πολλές φορές η λοίμωξη είναι ασυμπτωματική, ενώ περιστασιακά είναι αυτοπεριοριζόμενη.

Συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται 2-5 ημέρες μετά την έκθεση και διαρκούν από μία όπως δύο εβδομάδες. Η διάρκεια του νοσήματος στους ενήλικες συχνά παρατείνεται, ενώ είναι δυνατόν η νόσος να υποτροπιάσει. Εκτός από αίμα, στα κόπρανα μπορεί να ανεβρεθούν βλέννα, πύον και λευκά αιμοσφαίρια.

Η εργαστηριακή επιβεβαίωση της λοίμωξης από καμπυλοβακτηρίδιο βασίζεται στην απομόνωση και ταυτοποίηση του υπεύθυνου μικροοργανισμού στα κόπρανα του ασθενή. Για την απομόνωση του C. jejuni ή coli στα κόπρανα απαιτείται ειδική τεχνική και αυτός είναι ο λόγος που παλαιότερα διέφευγε της προσοχής στις κοινές καλλιέργειες. Συγκεκριμένα απαιτεί τη χρήση εκλεκτικών μέσων και επώαση για 48 ώρες, στους 42 ο C σε μικροαερόφιλη ατμόσφαιρα.

Κύριος τρόπος μετάδοσης της λοίμωξης από καμπυλοβακτηρίδιο είναι η κατανάλωση μολυσμένου ωμού ή ατελώς μαγειρεμένου κρέατος (συνήθως πουλερικών), ή άλλου μολυσμένου τροφίμου ή η κατανάλωση μολυσμένου νερού.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.