Η υποξεία θυρεοειδίτιδα παρουσιάζεται συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η νόσος πιθανώς είναι ιογενούς αιτιολογίας, χωρίς όμως να έχει απομονωθεί κάποιος συγκεκριμένος ιός.
Το πιο συνηθισμενο αναφερόμενο σύμπτωμα της υποξείας θυρεοειδίτιδας είναι πόνος κλιμακούμενης έντασης και η ευαισθησία του θυρεοειδούς, που παρατηρείται τουλάχιστον στο 90% των ασθενών. Περιγράφεται σαν μια ενόχληση στο κατώτερο τμήμα της πρόσθιας πλευράς του λαιμού, που χειροτερεύει με την κατάποση ή με την κίνηση της κεφαλής και μπορεί να αντανακλαται προς την κάτω γνάθο ή και το αυτί.
Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να συνοδεύονται από πυρετό, γενική καταβολή και αδυναμία και πόνους στις αρθρώσεις.
Η αρχική φάση της νόσου μπορεί να διαρκέσει από λίγες μέρες ή μερικές βδομάδες. Στην συνέχεια, όσο περνάει η οξεία φάση της φλεγμονής της νόσου είναι δυνατόν να παρουσιασθεί συμπτωματολογία υποθυρεοειδισμού, που οφείλεται στην εξάντληση των θυρεοειδικών ορμονών από τον αδένα, από την προηγηθείσα καταστροφή των θυρεοειδικών κυττάρων.
Η Αμερικανική Εταιρεία Θυρεοειδούς υπολογίζει ότι χρειάσυνήθως διαρκεί λιγότερο από 3 μήνες, ενώ το στάδιο του υποθυρεοειδισμού μπορεί να διαρκέσει άλλους 9-15 μήνες. Στο 5% των περιπτώσεων όμως υπάρχει ενδεχόμενο μόνιμου υποθυρεοειδισμού.
Η υποξεία θυρεοειδίτιδα δεν είναι πολύ συχνή. Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές σε ετήσια βάση καταγράφονται περίπου 12 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού.
Στην κυτταρολογική εξέταση παρουσιάζονται κοκκιώματα, γιγαντοκύτταρα, λεμφοκύτταρα και πολυμορφοπύρηνα που συνθέτουν την ίνωση του αδένα.ζονται 12-18 μήνες έως ότου εξομαλυνθεί η λειτουργία του θυρεοειδούς. Απαιτούνται επίσης 1-3 μήνες για να υποχωρήσει ο πόνος που προκαλεί.
Το στάδιο που εμφανίζονται συμπτώματα όπως εκείνα του υπερθυρεοειδισμού
Επίσης, παρουσιάζεται αύξηση της CRP, της ταχύτητας καθίζισης ερυθρών και υψηλός αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων στην γενική αίματος.
Πηγές
https://eclass.uoa.gr/modules/document/file.php/MED848/%CE%94%CE%99%CE%91%CE%9B%CE%95%CE%9E%CE%95%CE%99%CE%A3/%CE%9D%CE%9F%CE%A3%CE%97%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%91%20%CE%98%CE%A5%CE%A1%CE%95%CE%9F%CE%95%CE%99%CE%94%CE%9F%CE%A5%CE%A3%202017.pdf