Υπομαγνησιαιμία

Η βιολογική σημασία του μαγνησίου είναι καθοριστική για πολλές ενζυμικές και άλλες κυτταρικές λειτουργίες.

Στην ομοιοστασία του, παρεμβαίνουν οι νεφροί, το λεπτό έντερο και τα οστά.

Πλουσιότερες τροφές σε μαγνήσιο είναι τα φρέσκα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, τα μη επεξεργασμένα δημητριακά και το κόκκινο κρέας.

Αιτίες υπομαγνησιαιμίας

  • ∆ιαιτητική στέρηση
  • Έµετοι
  • Οξεία και χρόνια διάρροια
  • Φλεγµονώδης νόσος του εντέρου
  • Εντερικά και χολικά συρίγγια
  • Σύνδροµα δυσαπορρόφησης
  • Στεατόρροια
  • Μετακτινική βλάβη εντέρου
  • Οξεία παγκρεατίτιδα
  • Πρωτοπαθής εντερική υπο µαγνησιαι µία
  • Φάρµακα
  • Χρόνια παρεντερική χορήγηση υγρών
  • Υπερασβεστιαι µία
  • Οσµωτική διούρηση
  • Μεταβολική οξέωση
  • Νεφρική νόσος µε σωληναριακή δυσλειτουργία
  • Πρωτοπαθής νεφρική απώλεια Mg
  • Σύνδροµο Hungry Βone
  • Ένδεια φωσφόρου
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Πρωτοπαθής υπεραλδοστερονισµός
  • Σύνδροµο απρόσφορης έκκρισης αντιδιουρητικής ορµόνης
  • Πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισ µός
  • Υποπαραθυρεοειδισµός
  • Σύνδροµο επανασίτισης

H υπομαγνησιαιμίας έχει νευρο µυϊκές και καρδιακές εκδηλώσεις. Αναφέρονται αδυναμία, τρόμος, τετανία, θετικό Chvostek, θετικό Τrousseau, δυσφαγία, αρρυθμία, τοξικός δακτυλιτισμός, διέγερση, σπασμοί, νυσταγμός.

Η µέτρηση του Mg ορού είναι η πιο συχνά χρησιµοποιούµενη εξέταση για την εκτίµηση της επάρκειας του Mg. Η αιμόλυση επηρρεάζει την ανάλυση.

Πηγές

https://www.evaggelismos-hosp.gr/files/epistimoniki_enosi/2018-2019/19_03_19_5_GIANNOPOULOU.pdf

http://www.aiavramidis.gr/wp-content/uploads/PAR-04.pdf

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.