Ινσουλίνωμα

Το ινσουλίνωμα είναι ένας όγκος που αποτελείται από παγκρεατικά κύτταρα, ο οποίος εκκρίνει ινσουλίνη σε μεγάλες ποσότητες. Στους περισσότερους ενήλικες που γίνεται η διάγνωση αυτή, ο όγκος είναι καλοήθης. Εμφανίζεται κυρίως στην 5η με 6η δεκαετία της ζωής και η σχέση γυναικών-ανδρών είναι 2:1. Ένα 10% των όγκων αυτών είναι κακοήθεις ενώ άλλο ένα 10% των ασθενών αυτών παρουσιάζει το σύνδρομο της πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας.

Τα περισσότερα ινσουλινώματα έχουν διάμετρο μικρότερη από 2 εκατοστά.

 

Κλινική εικόνα

 

-Χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα

-Συμπτώματα υπογλυκαιμίας και χαμηλά επίπεδα γλυκόζης ορού ή πλάσματος

-Ανακούφιση των συμπτωμάτων με τη διόρθωση της υπογλυκαιμίας.

 

Συμπτώματα

 

-ναυτία

-εφίδρωση

-διπλή όραση ή θολή όραση

-σύγχυση

-άγχος και ευερεθιστότητα

-ζάλη

-εναλλαγή διάθεσης

-αδυναμία

-ταχυκαρδία

-αδυναμία

-αποπροσανατολισμός

-κοιλιακό άλγος

-πόνος στην πλάτη

-διάρροια

-ίκτερος ή κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών

-επιληπτικοί σπασμοί, κώμα

 

Διάγνωση

 

Εκτελείται ο προσδιορισμός των επιπέδων γλυκόζης πλάσματος και ινσουλίνης από δείγματα που λαμβάνονται μετά από ολονύχτια νηστεία ή μετά από συνέχιση της ολονύκτιας νηστείας για 72 ώρες.
Άλλες δοκιμασίες που μπορεί να χρησιμοποιηθούν περιλαμβάνουν προσδιορισμό του C-πεπτιδίου, προκλητές δοκιμασίες της ινσουλινικής έκκρισης και δοκιμασία καταστολής του C-πεπτιδίου. Εντούτοις, είναι πάντα βοηθητικές στην κύρια δοκιμασία της 72ωρης νηστείας.

Οι επιπλέον συμπληρωματικοί μέθοδοι εκλογής για τη διάγνωση του είναι η αξονική τομογραφία και η μαγνητική τομογραφία.  

 

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.