INR-SINTROM


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τι είναι το INR;Το INR προκύπτει από ένα μαθηματικό υπολογισμό που προσαρμόζεται στις αλλαγές των αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούνται στη δοκιμασία PT (χρόνος προθρομβίνης, δηλαδή ο χρόνος που χρειάζεται για να δημιουργηθεί ο θρόμβος στο δείγμα αίματος μας) και επιτρέπει την σύγκριση των αποτελεσμάτων που εξάγονται από διαφορετικά εργαστήρια. Σήμερα τα περισσότερα εργαστήρια, μετρούν και το PT και το INR.

 

 

 

Τι είναι το Sintrom ;

Η ακενοκουμαρόλη -SINTROM- ανήκει στην ομάδα των φαρμάκων που ονομάζονται αντιπηκτικά. Η ακενοκουμαρόλη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία και την πρόληψη των θρόμβων του αίματος.
Επίσης χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής που σχετίζεται με θρόμβους αίματος, για να τη θεραπεία και την πρόληψη των θρόμβων αίματος,καθώς και σε άτομα που παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενες θρομβώσεις,δηλαδή σε άτομα που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικά επεισόδια, και εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT). Η αντιπηκτική αγωγή μπορεί επίσης να χορηγείται προληπτικά σε ασθενείς που:

έχουν τεχνητή βαλβίδα στην καρδιά και για μικρό διάστημα στους ασθενείς που έχουν κάνει εγχείρηση

Το sintrom είναι φάρμακο το οποίο αναστέλλει την παραγωγή προθρομβίνης, και δρα ως ανταγωνιστής της Βιταμίνης Κ.
Χρειάζονται 48-72 ώρες μέχρι την έναρξη της αντιπηκτικής του δράσης. Η δόση έναρξης στους ενήλικες συνήθως είναι 8-12 mg την 1η ημέρα 4-8mg τη 2η ημέρα, ενώ η δόση συντήρησης 1-8mg η οποία εξαρτάται από την τιμή του ΙΝR. Ο στόχος του INR εξαρτάται από την πάθηση : ΙNR: 2-2,5 πρόληψη εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης ΙΝR: 2,5 θεραπεία εν τω βαθει φλεβοθρόμβωσης, πνευμονικής εμβολής, κολπικής μαρμαρυγής, διατατικής μυοκαρδιοπάθειας, ρευματικής μιτροειδικής νόσου ΙΝR : 3,5. Σε επαναλαμβανόμενα επεισόδια εν τω βαθει φλεβοθρόμβωσης, πνευμονικής εμβολής και σε μεταλλικές βαλβίδες. Είναι σημαντικό κατά την έναρξη της θεραπείας το ΙΝR να μετράται καθημερινά, ή κάθε 2η ημέρα για τις πρώτες μέρες και κατόπιν σε μακρότερα διαστήματα ανάλογα με την ανταπόκριση του ΙΝR και τέλος κάθε 8-12 εβδομάδες.

Σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε:

 • μην κάνετε δραστικές αλλαγές στη διατροφή σας, όπως το να τρώτε μεγάλες ποσότητες από πράσινα, φυλλώδη λαχανικά
 • μην επιχειρήσετε να αλλάξετε το βάρος σας με δίαιτα χωρίς να ρωτήσετε τον γιατρό σας.
 • μην συμμετέχετε σε οποιαδήποτε δραστηριότητα ή άθλημα που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό

Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε:

Οι παρακάτω τροφές είναι πλούσιες σε Βιταμίνη Κ και καλό θα είναι να αποφεύγεται η μεγάλη σε ποσότητα κατανάλωση τους από ασθενείς που λαμβάνουν κουμαρινικά: Συκώτι βοδινού και χοιρινού, πράσινο τσάι, πολυστρωματικά-πολυφυλλα πράσινα λαχανικά, τριφύλλι, σπαράγγια, μπρόκολο, λάχανο, μαρούλι, κουνουπίδι, σπανάκι, γάλα, κρόκος αυγών , γιαούρτι, μέλι, αναψυκτικά τύπου cola , καφές ,πράσινο τσάι. Απαγορεύεται το αλκοόλ, το οποίο σε οξεία μεγάλη κατανάλωση μειώνει το μεταβολισμό του σκευάσματος και αυξάνει το INR, ενώ σε χρόνια αυξάνει το μεταβολισμό και μειώνει το ΙΝR. Προτείνεται δίαιτα με συνετή περιεκτικότητα βιταμίνης Κ περίπου 70-140 mg/ημέρα. Αποφυγή πολυβιταμινούχων σκευασμάτων. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν χρειάζεται να αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες του ασθενούς ο οποίος είναι καλά ρυθμισμένος και το INR του βρίσκεται σε αποδεκτά για την περίπτωση του επίπεδα. Είναι προτιμότερη η σταθερή λήψη κάποιας ποσότητας των παραπάνω τροφών και ποτών παρά η περιστασιακή υπερβολική κατανάλωση τους.

Σαλάτες και φαγητά με λαχανικά που μπορείτε να καταναλώνετε:

 • Επειδή η βιταμίνη Κ βρίσκεται κυρίως σε φυτικά προϊόντα, προκειμένου να εμπλουτίσετε το διαιτολόγιό σας με λαχανικά, μπορείτε να επιλέξετε από τα παρακάτω τρόφιμα για να δημιουργήσετε τις σαλάτες σας και άλλα πιάτα : • Αγγούρι • Καρότα (βραστά ή ωμά) • Ψητές πιπεριές (πράσινες και Φλωρίνης) • Ψητές μελιτζάνες • Ψητά μανιτάρια • Καλαμπόκι

Πολλά πράγματα μπορούν να επηρεάσουν τη δόση του φαρμάκου που χρειάζεται ένα άτομο, όπως το σωματικό βάρος, άλλες παθήσεις, και άλλα φάρμακα.

Είναι σημαντικό να λαμβάνετε αυτό το φάρμακο ακριβώς όπως ορίζεται από το γιατρό σας. Εάν παραλείψετε μία δόση, πάρτε την το συντομότερο δυνατόν και να συνεχίσει με το κανονικό πρόγραμμα. Εάν είναι σχεδόν ώρα για την επόμενη δόση σας, παραλείψτε τη χαμένη δόση και συνεχίστε με το κανονικό δοσολογικό σχήμα σας.Μην πάρετε διπλή δόση για να αναπληρώσετε τη δόση που ξεχάσατε. Εάν δεν είστε σίγουροι για το τι πρέπει να κάνετε μετά από να χάσει μια δόση, επικοινωνήστε γιατρό ή το φαρμακοποιό σας για συμβουλές.

Πότε δεν λαμβάνουμε το φάρμακο;

 

Μην πάρετε ακενοκουμαρόλη (Sintrom) αν:

1)είσαστε αλλεργικοί σε ακενοκουμαρόλη ή οποιοδήποτε άλλο συστατικό του φαρμάκου

2)είσαστε έγκυος

3)κάνετε ενδομυικές ενέσεις

4)έχετε μια πάθηση κατά την οποία ο κίνδυνος αιμορραγίας είναι μεγαλύτερο από τα οφέλη από τη λήψη του φαρμάκου, όπως οι εξής:

5)έχετε πολυαρθρίτιδα

6)πάσχετε από άνοια, αλκοολισμό, ψύχωση, ή άλλες καταστάσεις όπου το άτομο μπορεί να μην είναι σε θέση να συνεργαστεί με τη λήψη του φαρμάκου και με τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα

7)έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης C

Παρενέργειες

 • διάρροια
 • πυρετός
 • κνίδωση
 • φαγούρα στο δέρμα
 • απώλεια της όρεξης
 • απώλεια των μαλλιών
 • ναυτία
 • εμετός

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατίθενται παρακάτω δεν συμβαίνει πολύ συχνά, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα.

 

 

Αντώνης Αντωνίου

Ιατρός Βιοπαθολόγος

Διαγνωστικών Εργαστηρίων Γαλατσίου Meganalysis

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.