Ημικρανία

Η ημικρανία είναι μια συχνή μορφή χρόνιου πονοκεφάλου, που εντοπίζεται συχνά στο μισό μέρος του κεφαλιού που διαρκεί ώρες ή και μέρες.

Οι παράγοντες που μπορεί να πυροδοτούν σε μεγάλο βαθμό την κρίση της ημικρανίας είναι το stress, οι ορμόνες, η έντονη σωματική κόπωση, οι περιβαλλοντικές μεταβολές, ορισμένα φάρμακα και οι ένοχες διατροφικές συνήθειες.

Η κληρονομικότητα παίζει ρόλο στην εκδήλωση της ημικρανίας. Για ορισμένες μορφές ημικρανίας κάποια γονίδια έχουν ταυτοποιηθεί. Πρόκειται για τις οικογενείς ημιπληγικές ημικρανίες, οι οποιές οφείλονται σε γονίδια CACNA1A, ATP1A2, SCN1A.

Οι ημικρανίες μπορεί να σχετίζονται με την κατάθλιψη και το άγχος. Επίσης μελέτες έχουν υποδείξει ότι η ημικρανία με αύρα αυξάνει πιθανώς τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό. Μια πιθανή εξήγηση της σχέσης μεταξύ των δύο είναι η απελευθέρωση χημικών ουσιών που μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.

Ακόμα, υπάρχει μια εμφανής συσχέτιση μεταξύ ημικρανίας και αυξημένου Δείκτη Μάζας Σώματος, με τις ημικρανίες να γίνονται πιο συχνές και πιο ισχυρές όσο αυξάνεται το σωματικό βάρος.

Οι ημικρανίες, επιπρόσθετα, εκδηλώνονται συχνότερα σε άτομα που εκδηλώνουν ρινίτιδες και συναφείς αλλεργίες. Ο λόγος είναι ότι το τρίδυμο νεύρο παίζει ρόλο τόσο στην εκδήλωση της ημικρανίας όσο και στην παροχέτευση της βλέννας στη ρινική κοιλότητα.

Η ημικρανία εξελίσσεται σε 4 φάσεις.

Πρώτα μπορεί να έχουμε την εμφάνιση προειδοποιητικών σημείων όπως χασμουρητό, πείνα, δίψα, αλλαγή της ψυχικής διάθεσης, ανάγκη συχνών κενώσεων.

Στην συνέχεια εκδηλώνεται η ονομαζόμενη αύρα, δηλαδή διαταραχές οπτικές.

Μετά αρχίζει ο πόνος, ο οποίος θα συνεχιστεί για 4 ώρες έως 3 ημέρες εφόσον πρόκειται για μία οξεία κρίση ημικρανίας και θα συνοδεύεται από ναυτία και εμετό, ευαισθησία στο φως και τους θορύβους.

Τελευταία φάση ημικρανίας, είναι η φάση της ύφεσης, της υποχώρησης του πόνου και των συνοδών συμπτωμάτων.

Η διάγνωση της ημικρανίας γίνεται με νευρολογική εξέταση. Ωστόσο, ο Νευρολόγος μπορεί να συστήσει μια μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, σε περιπτώσεις ύποπτες, όπως ανεύρυσμα ή όγκος στον εγκέφαλο.

Πηγές

https://ghr.nlm.nih.gov/gene/CACNA1A

https://ghr.nlm.nih.gov/gene/ATP1A2

https://ghr.nlm.nih.gov/gene/SCN1A#conditions

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.