Ο ιδιοπαθής τρόμος αποτελεί την πιο συχνή κινητική διαταραχή. Είναι επίσης γνωστός ως καλοήθης ιδιοπαθής τρόμος , οικογενής τρόμος ή κληρονομικός τρόμος. Αρχίζει στην ενήλικο ζωή και μπορεί να επιδεινώνεται σταδιακά με την ηλικία. Το στρες και κάποια φάρμακα συνήθως χειροτερεύουν παροδικά το τρόμο.
Η αιτία του ιδιοπαθούς τρόμου αν και δεν είναι γνωστή θεωρείται ότι οφείλεται σε αστάθεια νευρικών κυκλωμάτων του εγκεφάλου που στέλουν παθολογικές εκφορτήσεις στους μύες. Τα νευρικά αυτά σήματα διέρχονται από διάφορες περιοχές του εγκεφάλου πρωτού καταλήξουν στους μυς και περιλαμβάνουν την παρεγκεφαλίδα, τον θάλαμο, την ωχρά σφαίρα, τον ερυθρό πυρήνα και τον εγκεφαλικό φλοιό.
Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς, με βάση τους ειδικούς, έχουν ένα άλλο μέλος της οικογένειας με τρόμο. Οι ερευνητές δεν έχουν βρει ακόμη τα γονίδια που προκαλούν τον ιδιοπαθή τρόμο. Οι ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό , έχουν έναρξη του τρόμου συνήθως σε μικρότεροι ηλικία.
Συμπτώματα
- Τρόμος άνω άκρων
- Τρόμος κεφαλής
- Τρόμος φωνής
- Τρόμος στο σαγόνι
- Σπάνια τρόμος στα κάτω άκρα
Διάγνωση
Η διάγνωση επιβεβαιώνεται από το ιστορικό και τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο ασθενής.
Ο ειδικός γιατρός μπορεί να ζητήσει ενδεικτικά καποιες πρώτες αιματολογικές εξετάσεις:
- Γενική αίματος και βιοχημικές εξετάσεις
- Μέτρηση ηλεκτρολυτών
- Μέτρηση Ασβεστίου
- Ορμόνες θυρεοειδούς
- Επίπεδα χαλκού και σερουλοπλασμίνης
- Ανάλυση ούρων
Επίσης μπορεί να ζητηθεί:
- Αξονική και μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου
- Ηλεκτρονευρογράφημα/Ηλεκτρομυογράφημα
Πηγές
https://www.movementdisorders.org/MDS-Files1/Education/Patient-Education/Essential-Tremor/pat-Handouts-EssTrem-Greek-v3.pdf