Η “θηλυκή” στεφανιαία νόσος…

Αν και η στεφανιαία νόσος θεωρείται νόσος των ανδρών, είναι η πρώτη αιτία θανάτου των γυναικών, και προκαλεί πέντε φορές περισσότερους θανάτους, από τον καρκίνο του μαστού.

Οι γυναίκες προφυλάσσονται σχετικά πριν την εμμηνόπαυση, αλλά μετά τα 70 η στεφανιαία νόσος προσβάλλει εξίσου και τα δύο φύλα.

Το 1999 κατεγράφησαν 17 εκατ. θάνατοι οφειλόμενοι σε καρδιαγγειακή νόσο, ενώ για το έτος 2020 υπολογίζεται ο αριθμός να φτάσει τα 25 εκατομμύρια.

Όπως περιγράφουν οι ειδικοί, η γυναικεία καρδιά έχει μικρότερες διαστάσεις και λιγότερο βάρος και τα στεφανιαία αγγεία της, έχουν μικρότερη διάμετρο και λεπτότερο τοίχωμα.

Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της στεφανιαίας νόσου, η στηθάγχη, στις γυναίκες εμφανίζεται με άτυπη συμπτωματολογία όπως δύσπνοια, ναυτία, κοιλιακά άλγη και κόπωση. Υπολογίζεται ότι σε πσοοστό 60% των θανάτων, που οφείλονται σε έμφραγμα στις γυναίκες, δεν προηγούνται συμπτώματα στηθάγχης όπως στους άντρες. .

Στους πίνακες υπολογισμού του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου σε ασυμπτωματικά άτομα 40-65 ετών, τους οποίους χρησιμοποιεί η Eυρωπαϊκή Kαρδιολογική Eταιρεία, η ολική χοληστερόλη και ο αθηρωματικός δείκτης, χρησιμοποιούνται, μαζί με το κάπνισμα και την υπέρταση, με τον ίδιο τρόπο τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

H υπερτριγλυκεριδαιμία φαίνεται να επιβαρύνει περισσότερο τις γυναίκες από ό,τι τους άνδρες, ενώ ο σακχαρώδης διαβήτης εμφανίζεται ως ισχυρότερος παράγοντας για τις γυναίκες (αυξάνει τον κίνδυνο κατά 3-7 φορές, ενώ στους άνδρες κατά 2-4 φορές).

H CRP, έχει μελετηθεί ιδιαίτερα στις γυναίκες (Women΄s Health Study) και όσες γυναίκες είχαν στη αρχή της παρακολούθησης τα υψηλότερα επίπεδα, παρουσίασαν πενταπλάσιο κίνδυνο μελλοντικών καρδιαγγειακών συμβαμάτων από όσες είχαν τα χαμηλότερα.

H δοκιμασία κοπώσεως στις γυναίκες έχει υψηλότερα ποσοστά ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων λόγω χαμηλότερης επίπτωσης της στεφανιαίας νόσου.

Eπίσης το σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου παρουσιάζει προβλήματα στις γυναίκες λόγω της παρεμβολής των μαστών, αν και τα νεότερα ισότοπα (sestamibi) και οι νεότερες τεχνικές έχουν μειώσει τα ψευδώς θετικά ευρήματα.

Aντίθετα, η υπερηχοκαρδιογραφία με φόρτιση (stress-echo) φαίνεται να έχει τα ίδια καλά αποτελέσματα σε άνδρες και γυναίκες.

Διαγνωστικές στεφανιογραφίες πραγματοποιούνται λιγότερο συχνά στις γυναίκες. Eπειδή οι γυναίκες που οδηγούνται σε στεφανιογραφία είναι πιό συχνά μεγαλύτερης ηλικίας, με σακχαρώδη διαβήτη και μικρότερο σωματικό βάρος, έχουν παρατηρηθεί περισσότερες επιπλοκές (αγγειακές, νεφρικές).

Οι συμβουλες για την στεφανιαία νόσο δεν έχουν φύλο.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν την χρησιμότητα της μεσογειακής διατροφής, της καθημερινής σωματικής άσκησης, της διακοπής του καπνίσματος, της σωστής ρύθμισης της πίεσης, της χοληστερόλης και του σακχάρου.

Οι ειδικοί επιμένουν “ o τακτικός καρδιολογικός έλεγχος σώζει την καρδιά…σώζει ζωές…”.

 

Πηγές

Yusuf S et al. Effect of potentially modifiable risk factors associated with myocardial infarction in 52 countries (the INTERHEART study): a case-control study. Lancet 2004; 364: 937-952
Xειμώνας H και συν. Πανελλήνια μελέτη του οξέος εμφράγματος μυοκαρδίου. Eλλ Kαρδιολ Eπιθ 1997; 38: 123-137
Andrikopoulos G et al. Younger age potentiates post myocardial infarction survival disadvantage of women. Int J Cardiol 2005; Jun 14 (epub ahead of print)

Ελληνικές μελέτες Hellenic AMI, CARDIO2000, ATTICA, GREECS και HELIOS. Framingham Heart Study.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.