Τα κύτταρα του οργανισμού μας για να επιτελέσουν τις λειτουργίες τους χρειάζονται ενέργεια. Την ενέργεια αυτή την παίρνουμε μέσω της τροφής.
Ακούμε το σώμα μας και επιλέγουμε για να διατηρήσουμε την υγεία μας…
-Νερό: Eμποδίζει την δυσκοιλιότητα, ισοσταθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, αποβάλλει τις τοξίνες και προλαμβάνει την πέτρα στα νεφρά.
-Σκορδο: Προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
-Λιπαρά ψάρια: Βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους και προστατεύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
-Εσπεροειδή:Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.
-Ξερά δαμάσκηνα: Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, και μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης αρθρίτιδας.
-Φασόλια: Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
-Κόκκινη πιπεριά: Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν σίδηρο και αυξάνουν την παραγωγή θερμότητας του οργανισμού και την πρόσληψη οξυγόνου. Επίσης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C καθώς προσφέρουν πάνω από 300% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης στις εγκύους.
-Βρώμη: Είναι εξαιρετική πηγή ενέργειας,ωφέλιμη θεραπεία για το στρες και βοηθός ανάπλασης του δέρματος.
-Οστρακοειδή: Eνδυναμώνουν το ενδομήτριο, προστατεύουν από τις παθήσεις του προστάτη.
-Αμύγδαλα: Συμβάλλουν στην μείωση της χοληστερίνης.
-Αβοκάντο: Παίζουν σημαντικό ρόλο στην μείωση της χοληστερίνης, προσφέρουν προστασία ενάντια στον καρκίνο του μαστού, καρδιοπάθεια και εμφράγματα και βοηθούν στην πέψη.
-Μαγνήσιο: Mειώνει τον κίνδυνο της ακράτειας.
–Kινόα: Xαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει τη συχνότητα των ημικρανιών. Επίσης βοηθά με την πίεση, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
-Tρόφιμα ολικής άλεσης: Bοηθούν στην διατήρηση σταθερών επιπέδων ενέργειας και στη μείωση υπογλυκαιμίας.
–Tόνος: Βοηθά στις λειτουργίες του εγκεφάλου και κρατά την καρδιά υγιή.
-Κεράσια: Μειώνουν τα προβλήματα ύπνου και ανακουφίζουν τα συμπτώματα που προκαλούνται από τις παθήσεις των αρθρώσων.
-Ρόδι:Eχει αντιγηραντική και αντικαρκινικη δράση.
-Γλυκοπατάτα: Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (μάλιστα σε διπλάσια ποσότητα από τις απλές πατάτες), θειαμίνη, κάλιο και μαγγάνιο. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνη Β6 και D, σίδηρο, μαγνήσιο και β-καροτίνη. Στα συν της: ενισχύει το ανοσοποιητικό, κάνει καλό στην καρδιά και το νευρικό σύστημα, ρυθμίζει το σάκχαρο και κάνει καλό στα μάτια.
-Κουνουπίδι: Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ενώ αποτελεί σημαντική αντικαρκινική τροφή. Συμβάλλει στην αποτοξίνωση του αίματος και του ήπατος, προστατεύοντας ταυτόχρονα από εγκεφαλικά επεισόδια, εντερικές διαταραχές και διατηρώντας τη χοληστερόλη σε θεμιτά επίπεδα.
-Κρεμμύδι: Έχει θεραπευτικές, αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.
–Mύρτιλο: Evισχύει την όραση και προστατεύει από τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
-Μέλι: Το μέλι περιέχει τουλάχιστον 180 διαφορετικές ουσίες, οι οποίες διασυνδέονται οργανικά με τέτοιο τρόπο ώστε κανείς μέχρι τώρα δεν μπόρεσε να τα φτιάξει τεχνητά, παρά τη γνωστή σύνθεση. Τα ζάχαρα του μελιού είναι απλά, απορροφούνται αμέσως, γι’ αυτό και το μέλι είναι μια γρήγορη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, τους αθλητές, τα παιδιά, τις εγκύους, τους αρρώστους και για κάθε ταλαιπωρημένο οργανισμό.Το μέλι έχει ανόργανα στοιχεία γνωστά σαν ιχνοστοιχεία, τα οποία παίζουν σπουδαίο ρόλο στον μεταβολισμό και τη θρέψη, είναι συστατικά του σκελετού και των κυττάρων, συμμετέχουν σε διάφορα ενζυμικά συστήματα και τέλος ρυθμίζουν την οξύτητα του στομάχου. Έχει επίσης αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό, αυξάνει τον ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, μειώνει προβλήματα έλκους στο στομάχι και γενικά συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.