H απεικόνιση της κροταφογναθικής διάρθρωσης.

Το σύνολο των συµπτωµάτων που παρουσιάζονται στην κροταφογναθική διάρθρωση ανήκουν στις γναθοπροσωπικές παθήσεις και συνιστούν το σύνδροµο της κροταφογναθικής.

Κύρια συµπτώµατα είναι ο συνεχής ή διακοπτόµενος πόνος κατά την ψηλάφηση, οι ήχοι- κρότοι στην άρθρωση, η περιορισµένη διάνοιξη του στόµατος και οι επώδυνες κινήσεις της κάτω γνάθου.

Ένα τραύµα, παθήσεις της άρθρωσης και χρόνιες συστηµατικές παθήσεις µπορούν να προκαλέσουν πόνο και δυσλειτουργία της κροταφογναθικής διάρθρωσης.

Από τις χρόνιες παθήσεις εκτός από την οστεοαρθρίτιδα, προβλήµατα στην άρθρωση µπορούν να προκαλέσουν και άλλες αρθροπάθειες φλεγµονώδους και µη αιτιολογίας. Από αυτές ξεχωρίζουμε αναφορικά την ρευµατοειδής αρθρίτιδα, τη ψωριασική αρθρίτιδα, την αγκυλωτική σπονδυλίτιδα.

Η ακτινογραφική εξέταση µε οποιαδήποτε τεχνική, είναι ο µοναδικός τρόπος απεικόνισης της µορφολογίας της κροταφογναθικής διάρθρωσης, χωρίς καµία παρέµβαση.

Παρόλα αυτά δεν είναι πάντα εύκολη η απεικόνιση της άρθρωσης και δεν έχουµε πάντα το θεµιτό αποτέλεσµα. Αυτό συµβαίνει κυρίως λόγω του µικρού µεγέθους της άρθρωσης, την επιπροβολή ανατοµικών στοιχείων της περιοχής και την ποικιλοµορφία της σχέσης του κονδύλου µε την κροταφική γλήνη.

Γενικότερα µπορούµε να χωρίσουµε τις ακτινογραφικές µεθόδους απεικόνισης της κροταφογναθικής διάρθρωσης στις εξής κατηγορίες:

• Συµβατικά ακτινογραφήµατα

• Αξονική τοµογραφία

• Μαγνητική τοµογραφία

Οι συµβατικές ακτινογραφίες που χρησιµοποιούνται για την απεικόνιση της κροταφογναθικής διάρθρωσης µας απεικονίζουν µόνο µία γενική εικόνα της άρθρωσης.

Σε αυτές ανήκουν:

  • ∆ιακρανιακή προβολή
  • ∆ιαφαρυγγική προβολή
  • ∆ιακογχική προβολή
  • Οπισθοπρόσθιες προβολές του κρανίου
  • Υπογενειοβρεγµατική προβολή (προβολή βάσης κρανίου)
  • Πανοραµική ακτινογραφία
  • Συµβατική τοµογραφία

H πανοραµική ακτινογραφία χρησιµοποιείται ευρύτατα για τη διάγνωση των παθήσεων των γνάθων.

Στην περιοχή της κροταφογναθικής διάρθρωσης χρησιµοποιείται για τον έλεγχο καταγµάτων, για τον έλεγχο της κινητικότητας των κονδύλων σε λήψεις µε ανοικτό και κλειστό στόµα όπως και σε περιπτώσεις δυσλειτουργίας της άρθρωσης.

Με την τεχνική της πανοραµικής ακτινογραφίας είναι δυνατό να εντοπιστούν και να διαγνωστούν µόνο παθήσεις της άρθρωσης που βρίσκονται σε προχωρηµένο στάδιο κυρίως εκτεταµένες διαβρώσεις, πυκνώσεις και οστεόφυτα.

Γενικά η µέθοδος της πανοραµικής ακτινογραφίας προτείνεται από πολλούς ερευνητές σαν αρχική ή συµπληρωµατική απεικονιστική τεχνική της διάρθρωσης εφόσον παρέχει αρκετές πληροφορίες και µας δίνει τη δυνατότητα απεικόνισης των δύο διαρθρώσεων στην ίδια ακτινογραφική πλάκα.

Πηγές

Seeram E. [The computerized axial tomography]. Infirm Can 1977; 19 5: 26-9. 25)

Brooks S. L., Brand J. W., Gibbs S. J., Hollender L., Lurie A. G., Omnell K. A., Westesson P. L. and White S. C.. Imaging of the temporomandibular joint: a position paper of the American Academy of Oral and Maxillofacial Radiology. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol Endod 1997; 83 5: 609-18.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.