H κολπίτιδα…στο “μικροσκόπιο”.

Οι περισσότερες γυναίκες θα παρουσιάσουν κατά τη διάρκεια της ζωή τους περισσότερο από ένα επεισόδιο κολπικής λοίμωξης με κολπική υπερρέκριση και κνησμό.
Συχνά δεν πρόκειται μόνο για κολπίτιδα αλλά και για αιδοιοκολπίτιδα (φλεγμονή του αιδίου) ή οποία μπορεί να συνοδεύεται από τραχηλίτιδα (φλεγμονή του τραχήλου).

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω ζέστης και υγρασίας υπάρχει έξαρση, ενώ είναι συχνές και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα για να αντιμετωπίσουμε.
Αυτά είναι: κολπική υπερέκκριση, δύσοσμη υπερέκκριση, κνησμός, ερυθρότητα, καύσος, οίδημα, δυσουρία.

Αιτίες
1.Βακτηριακή κολπίτιδα (22-50%)
Οφείλεται σε διάφορους μικροοργανισμούς, με συχνότερο αίτιο την Garderella vaginalis, ένα αναερόβιο βακτήριο που ενοχοποιείται κατά το 95% των περιπτώσεων. Στην πραγματικότητα η βακτηριακή κολπίτιδα είναι ένας μαζικός αποικισμός του κόλπου από διάφορα μικρόβια. Αρκετές γυναίκες δεν έχουν συμπτώματα, όμως υπάρχουν και οι περιπτώσεις που παρατηρείται έκκριμα λιγοστό και γκριζόλευκο με δυσάρεστη οσμή ψαριού. Θεωρείται σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και συχνά συνυπάρχει με τριχομοναδική ή μυκητιασική κολπίτιδα.

2.Μυκητιασική κολπίτιδα (17-39%)
Συνήθως είναι υπεύθυνη η Candida albicans. Πρόκειται για ένα μύκητα ο οποίος προκαλεί ευκαιριακές λοιμώξεις σε ανθρώπους αλλά και συστηματικές λοιμώξεις σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Η Candida albicans είναι ένας από τους μύκητες που αποτελούν τη φυσιολογική εντερική χλωρίδα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες ανιχνεύεται στο 80% των ανθρώπων, χωρίς όμως να προκαλεί συμπτώματα. Η υπεραύξηση της όμως οδηγεί στην καντιντίαση. Φυσιολογικά η ποσότητα είναι μικρή καθώς ελέγχεται από το ανοσοποιητικό σύστημα και από τη μικροχλωρίδα που υπάρχει στο πεπτικό σωλήνα, δηλαδή από τους υπόλοιπους μικροοργανισμούς του εντέρου. Πολλές φορές οι μύκητες μεταναστεύουν από το παχύ έντερο στον κόλπο προκαλώντας κολπίτιδες. Το έκκριμα που παρατηρείται στην περίπτωση αυτή έχει λευκό χρώμα και θυμίζει το τυρί τύπου cottage.

Οι μυκητιασικές κολπίτιδες είναι συχνές σε γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη, σε εγκυμονούσες, σε γυναίκες που λαμβάνουν αντιβιοτικά ευρέος φάσματος ή κορτιζόνη, σε πάσχουσες από σιδηροπενική αναιμία και σε γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά και ανοσοκατασταλτικά.

Η νόσος μεταδίδεται και με τη σεξουαλική οδό, ενώ δεν είναι σπάνια και η λοίιμωξη με γοννόκοκο ή τριχομονάδα. Η κλινική εικόνα μοιάζει με την τριχομοναδική κολπίτιδα αλλά το μεν υγρό είναι κρεμώδες, η δε ερυθρότητα δύναται να επεκτείνεται και στις μηρογγενητικές πτυχές.

3.Τριχομοναδική κολπίτιδα (4-35%)
Είναι συνήθης στην αναπαραγωγική ηλικία. Οφείλεται στην τριχομονάδα, ένα αναερόβιο πρωτόζωο, μια μορφή μικροοργανισμού.

Ο παρασιτικός αυτός μικροοργανισμός είναι η αιτία πρόκλησης της τριχομονάδωσης, όπου είναι η πιο κοινή παθογόνος λοίμωξη από πρωτόζωα σε ανθρώπους στις βιομηχανικές χώρες. Η τριχομονάδα ευρίσκεται στο 20% περίπου των γυναικών, χωρίς να δίνει συμπτώματα κολπίτιδας. Όταν εμφανιστεί τριχομοναδική κολπίτιδα, παρατηρείται λεπτόρρευστη δύσοσμη έκκριση, κιτρινοπράσινου χρώματος, συχνά αφρώδης που συνοδεύεται από ερυθρότητα.
Τα μικρά χείλη και ο πρόδρομος του κόλπου είναι εξέρυθρα ενώ ο βλεννογόνος του κόλπου έχει σκοτεινέρυθρη χροιά και είναι γεμάτος από αιμορραγικές κηλίδες. Συνυπάρχει κνησμός και παρατηρούνται διαβρώσεις ή και λειχηνοποίηση των μικρών και των μεγάλων χειλέων του αιδοίου ή και της γύρω περιοχής.

4.Κολπίτιδα από χλαμύδια
Πρόκειται για μία σεξουαλικώς μεταδιδόμενη μορφή κολπίτιδας. Τα χλαμύδια είναι μια ομάδα βακτηρίων και ονομάζονται Chlamydia Τrachomatis.

Οι περισσότερες γυναίκες δεν εμφανίζουν συμπτώματα, γεγονός που δυσχεραίνει πολύ τη διάγνωση. Συνήθως παρουσιάζουν ελαφριά ροή αίματος, ειδικά μετά τη σεξουαλική πράξη και μπορεί να έχουν πόνο χαμηλά στην κοιλιά ή στη μέση.

Στις γυναίκες προσβάλει τον τράχηλο της μήτρας, τις σάλπιγγες και το ουροποιητικό σύστημα. Ακόμη μπορούν να προσβληθούν τα μάτια, ο φάρυγγας (από στοματική σεξουαλική επαφή) και ο πρωκτός (από πρωκτική επαφή), σε προχωρημένη νόσο που μένει αθεράπευτη μπορούν να προσβληθούν και οι αρθρώσεις.

Τα χλαμύδια αποτελούν ένα σύνηθες φαινόμενο σε νέες γυναίκες (18-35 ετών) που εναλλάσσουν ερωτικούς συντρόφους. Εάν η μόλυνση δεν αντιμετωπιστεί θεραπευτικά, ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στα αναπαραγωγικά όργανα της γυναίκας, μειώνοντας τις πιθανότητες της να μείνει έγκυος 
στο μέλλον

Επιλογικά, παρακολουθείτε τον εαυτό σας..

Μη αγνοείτε τα συμπτώματα της κολπίτιδας και επικοινωνήστε με το γιατρό σας για να σας δώσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Θυμηθείτε ότι η κατανάλωση γιαουρτιού ευνοεί τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου, τα λαχανικά και γενικά οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού στην περιοχή.

Πηγές
Σύγχρονη Κλινική Δερματολογία & Αφροδισιολογία. Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδης 2006. Αθήνα, ISBN 960-399-398-0
Govan Hart Callander. Γυναικολογία. Εκδότης Δημήτριος Γιαννακόπουλος 1993. Αθήνα, ISBN Κουσκούνης Κ, Καρπούζης Α.0-443-04799-5
Michael S. Baggish. Κολποσκόπηση τραχήλου, κόλπου & αιδοίου. Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης 2009. Αθήνα, ISBN 978-960-399-897-6
http://night-flights.pblogs.gr/tags/kolpitida-gr.html
http
://www.ask4.gr/index.php
http
://www.healthview.gr/…/%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CF%80%CE%AF%C…
http
://www.preventionmag.gr/default.php
http://hiv.gr/…/arrwsties-pou-metadidontai…/16-xlamydia.html
http://en
.wikipedia.org/wiki/Gardnerella_vaginalis
http
://www.zougla.gr/…/article/gonimotita-kolpitides-stin-e…
http
://www.homeopathy.gr/homeopathy.php
http
://www.onmed.gr/…/i…/324638-kolpitida-symptomata–aitia…

 

         Μικροβιολογικό Τμήμα

Διαγνωστικών Εργαστηρίων Meganalysis

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.