Γκρελίνη, η ορμόνη της πείνας…

Η γκρελίνη, η ορμόνη της πείνας, γνωστή και ως λενομορελίνη, είναι ένα πεπτίδιο που παράγεται απο τα γκρελινεργικά κύτταρα στον γαστροεντερικό σωλήνα και λειτουργεί ως νευροπεπτίδιο στο κεντρικό νευρικό σύστημα, αλλά παίζει και πολύ μεγάλο ρόλο στη ρύθμιση της κατανομής και του ρυθμού κατανάλωσης ενέργειας στο οργανισμό.

Αποτελείται από 28 αμινοξέα και είναι ισχυρότατος διεγέρτης για την έκκριση της αυξητικής ορμόνης αλλά και ορεξιογόνο σήμα από το γαστρεντερικό σύστημα προς τον εγκεφαλο, καθώς δρα στους νευρώνες του τοξοειδούς πυρήνα του υποθαλάμου.

Η γκρελίνη έχει επιδράσεις στον μεταβολισμό και έχει κατασταλτική δράση στην έκκριση της ινσουλίνης και σωματοστατίνης από το πάγκρεας, με αποτέλεσμα την εμφάνιση της υπεργλυκαιμίας.

Η γκρελίνη αλλάζει την ποιότητα και την ροή του ύπνου, του βιολογικού κύκλου ενώ επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία.

Επίσης επηρεάζει την αίσθηση της γεύσης, δυσκολεύει τον μεταβολισμό υδατανθράκων , ενώ η διατροφική ισορροπία στον οργανισμό, επιτυγχάνεται όταν τελικά βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Η γκρελίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση του σωστού ποσοστού λίπους στο σώμα και μπορεί να ρυθμιστεί με την κατάλληλή φαρμακευτική αγωγή, αλλά κυρίως ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή.

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.