Γονίδιο ΤΥΚ2 και αυτοάνοσα νοσήματα.

Yπάρχουν περισσότερα από 80 αυτοάνοσα νοσήματα, τα οποία επηρεάζουν την ζωή πολλών ανθρώπων. Αν και υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για τα συμπτώματα αυτών των παθήσεων και περιορίζουν τη συχνότητα των εξάρσεών τους, δεν υπάρχει οριστική θεραπεία.

Αρκετές έρευνες που ασχολήθηκαν με τη γενετική της αυτοανοσίας ανακάλυψαν ένα κοινό χαρακτηριστικό ανάμεσα στα περισσότερα αυτοάνοσα νοσήματα. Το γονίδιο ΤΥΚ2 έχει συνδεθεί με περισσότερα από 20 αυτοάνοσα νοσήματα μεταξύ των οποίων η πολλαπλή σκλήρυνση, ο διαβήτης τύπου 1, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και η ψωρίαση.

Το γονίδιο TYK2 παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της δραστηριότητας του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι διαφορετικές μορφές του, καθιστούν το ανοσοποιητικό σύστημα περισσότερο ή λιγότερο ενεργό.

Μετά την ανακάλυψη του TYK2 , δημιουργήθηκε ένα φάρμακο του οποιου μελετάται η αποτελεσματικότητα για τη θεραπεία της ψωρίασης. Η κλινική δοκιμή που εξέτασε το φάρμακο αυτό δείχνει ότι μπορεί να έχει χρησιμότητα όχι μόνο στην αντιμετώπιση της ψωρίασης, αλλά και αρκετών άλλων αυτοανόσων νοσημάτων.

Αν και η γενετική είναι ένας μόνο από τους αρκετούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτοανοσίας, η ανακάλυψη του παραπάνω γονιδίου αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση αρκετών αυτοάνοσων νοσημάτων.

Πηγές

The Conversation

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.