Η γλουτένη είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που βρίσκεται σε τρόφιμα που περιέχουν σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη.
Είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής αν δεν υπάρχει διάγνωση με κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη.
Οι πηγές γλουτένης είναι το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά, τα ψημένα προϊόντα και τα συστατικά τροφίμων.
Η άποψη ότι τα πρϊόντα που περιέχουν γλουτένη είναι πιο υγιεινά είναι ένας μύθος. Πολλά προϊόντα χωρίς γλουτένη παράγονται με αλεύρι λευκού ρυζιού και άμυλα που συχνά δεν εμπλουτίζονται διατροφικά.
Επίσης, μπορεί να περιέχουν περισσότερη ζάχαρη και λίπος για να αυξήσουν την γευστικότητα και επομένως να είναι υψηλότερα σε θερμίδες από ό, τι τα αντίστοιχα που περιέχουν γλουτένη. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να είναι χαμηλότερα σε φυτικές ίνες, σίδηρο και βιταμίνες Β.
Οι μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες χωρίς γλουτένη μπορεί να είναι ανεπαρκείς σε φυτικές ίνες, σίδηρο, φυλικό οξύ, νιασίνη, θειαμίνη, ασβέστιο, βιταμίνη Β12, φώσφορο και ψευδάργυρο.