Γλουταμινικό Μονονάτριο (MSG)

Το γλουταμινικό μονονάτριο (MSG) αποτελεί ένα από τα πρόσθετα τροφίμων.

Χρησιμοποιείται για να ενισχύσει τη γεύση και την όψη των τροφίμων, και βοηθά στη μείωση των επιπέδων νατρίου στα τρόφιμα. Προστίθεται κυρίως στα κατεψυγμένα και ξηρά ή κονσερβοποιημένα κρεατικά και ψαρικά, σε σάλτσες και σούπες.

Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο αμινοξύ προσφέρει μια πέμπτη αίσθηση γεύσης, ανεξάρτητη από τις τέσσερις βασικές. Η πέμπτη γεύση που προσδίδει το γλουταμινικό μονονάτριο ονομάζεται «umami» και είναι για τις ντομάτες, το τυρί, και το κρέας, ό,τι είναι η γλυκύτητα για τη ζάχαρη, η ξινίλα για τα λεμόνια, η αλμύρα για τις αντσούγιες και η πικράδα για τον καφέ.

Για την παρασκευή του, πρώτες ύλες χρησιμοποιούνται σιτηρά και υποπροϊόντα σακχαρουργίας.

Το γλουταμινοκό οξύ, αφού απομονωθεί μερικώς εξουδετερώνεται με ανθρακικό νάτριο ή καυστικό νάτριο, κρυσταλλώνεται, αφαιρείται το χρώμα και προστίθεται σε χιλιάδες προϊόντα.

Το όξινο γλουταμινικό νάτριο έχει ερευνηθεί εκτενώς για την ασφαλή κατανάλωσή του, αλλά δεν υπάρχουν θεμελιωμένα επιστημονικά ευρήματα για επικινδυνότητα όταν χρησιμοποιείται σε ποσότητες ενισχυτικού γεύσης.

Ο Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, η Μεικτή Ειδική Επιτροπή για τα Πρόσθετα των Τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Επιστημονικής Επιτροπής Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζουν ότι το γλουταμινικό μονονάτριο, όπως χρησιμοποιείται σήμερα στα τρόφιμα, είναι ασφαλές.

Ορισμένα άτομα ενδέχεται να παρουσιάσουν αυξημένη ευαισθησία στη λήψη MSG, χωρίς αυτό να συνδέεται με κάποιο κίνδυνο για την υγεία τους.

 

 

 

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.