Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη

Η HbA1c είναι η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη η οποία αντανακλά τη μέση συγκέντρωση του σακχάρου αίματος κατά την πορεία της ζωής των ερυθρών αιμοσφαιρίων, προχείρως σε 120 ημέρες σε φυσιολογικά άτομα.

Χρησιμοποιείται για την διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη και την παρακολούθηση του, την επιβεβαίωση των αγγειακών επιπλοκών και ως εξέταση εκλογής ελέγχου σε άτομα με παχυσαρκία και διαταραχές μεταβολισμού, σε άτομα με σιδηροπενική αναιμία και διαταραχές νεφρικής λειτουργίας.

Η HbA1c εξέταση βασίζεται στην προσκόλληση της γλυκόζης με την αιμοσφαιρίνη, και δεν χρειάζεται νηστεία στην προετοιμασία για την λήψη του αίματος.

Πηγές

Pirovator R, Albers DJ, Hripscak G, et al. Temporal trends of hemoglobin A1c testing. J Am Med Inform Assoc 2014; 21: 1038-1044.

The Diabetes Control and Complications Trial Research Group. The effect of intensive treatment of diabetes on the development and progression of long-term complications in insulin-dependent diabetes mellitus. N Engl J Med 1993; 329: 977-986.

Berg JP. HbA1c as a diagnostic tool in diabetes mellitus. Norsk Epidemiol 2013; 23: 5-8.

Adeyoe S, Abraham S, Erlikh I, et al. Anemia and hemoglobin A1c level: Is there a case for redefining reference range ant therapeutic goals? BMJP 2014; 7: a706.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.