Ο γλυκαιμικός δείκτης αποτελεί έναν τρόπο κατάταξης των υδατανθρακούχων τροφίμων, σύμφωνα με το βαθμό στον οποίο αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης αίματος ύστερα από την κατανάλωση τους.
Συγκεκριμένα, περιγράφει την μεταγευματική γλυκαιμική απόκριση σε αυτό το τρόφιμο που περιέχει υδατάνθρακες σε διάστημα 2 ωρών από την κατανάλωση του, συγκρινόμενο με τη γλυκαιμική απόκριση σε ένα τρόφιμο αναφοράς με την ίδια περιεχόμενη ποσότητα υδατανθράκων.
Τα τρόφιμα με βάση το γλυκαιμικό δείκτη ταξινομούνται σε: Υψηλού γλυκαιμικού δείκτη ≥ 70 Μέτριου γλυκαιμικού δείκτη: 56-69 Χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη ≤ 55 .
Όσο πιο μικρός είναι ο δείκτης του τροφίμου, τόσο πιο αργά αυξάνεται η γλυκόζη στο αίμα. Αυτό οδηγεί στο αίσθημα του κορεσμού για περισσότερο χρονικό διάστημα και στη μείωση της έντονης επιθυμίας για κατανάλωση γλυκών.
Ο γλυκαιμικός δείκτης μπορεί να επηρεάζεται από το επίπεδο ωρίμανσης και οξύτητας της τροφής, από το μαγείρεμα, από την σύσταση σε φυτικές ίνες.
Πηγές
CSC, R.I.G.H., Flyvbjerg, A. and Goldstein, B.J., TEXTBOOK OF DIABETES. 2010 ed.
44. Atkinson, F.S., Foster-Powell, K. and Brand-Miller, J.C., International tables of glycemic index and glycemic load values: 2008. Diabetes Care, 2008. 31(12): p. 2281-3.