Γενική & Επίχρισμα Αίματος

Με την γενική αίματος γίνεται η καταμέτρηση των εμμόρφων στοιχείων του αίματος (ερυθρών, λευκών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων και λευκοκυτταρικός τύπος).

Επιπλέον γίνεται η καταγραφή παραμέτρων που περιγράφουν βιολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά των ερυθροκυττάρων (μέγεθος, περιεκτικότητα αιμοσφαιρίνης, ομοιομορφία μεγέθους και σχήματος) των κοκκιοκυττάρων (πολυπλοκότητα πυρήνα, παρουσία και ιδιότητες κυτταροπλασματικών κοκκίων) και των αιμοπεταλίων (μέγεθος, ομοιομορφία μεγέθους).

Σημαντικές ανωμαλίες σε έναν ή περισσότερους από τους κυτταρικούς πληθυσμούς επιβεβαιώνονται οπτικά με παρατήρηση επιχρίσματος περιφερικού αίματος δηλαδή με το πλακάκι στο μικροσκόπιο.

Επίχρισμα αίματος απλώνεται σε λεπτή στιβάδα σε αντικειμενοφόρο πλάκα και αφού στεγνώσει, βάφεται με ειδικές χρωστικές.

Γιατί γίνεται η εξέταση;
Για να καθοριστεί εάν τα ερυθροκύτταρα (RBCs), τα λευκοκύτταρα (WBCs) και τα αιμοπετάλια (PLTs) έχουν φυσιολογική μορφολογία και αριθμό, για την διάκριση μεταξύ των διαφόρων τύπων των WBCs και τον ορισμό της εκατοστιαίας αναλογίας αυτών στο αίμα.

Επιπλέον το επίχρισμα περιφερικού αίματος βοηθά στη διάγνωση μιας σειράς από ανεπάρκειες κυττάρων αίματος, νόσους και διαταραχές που σχετίζονται με την παραγωγή, την λειτουργικότητα και την καταστροφή των κυττάρων του αίματος ενώ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της παραγωγής και της ωρίμανσης των κυττάρων σε νόσους όπως η λευχαιμία, κατά την διάρκεια χημειοθεραπειών/ακτινοθεραπειών και στην αξιολόγηση διαφόρων τύπων αιμοσφαιρίνης (αιμοσφαιρινοπάθειες).

Η γενική αίματος αποτελεί εξέταση ρουτίνας..

Ενδείξεις για να κάνουμε γενική αίματος είναι:

  • Ο προεγχειρητικός έλεγχος
  • Λοιμώξεις
  • Διερεύνηση αναιμίας
  • Παρακολούθηση αγωγής
  • Διερεύνηση αιμορραγικής διάθεσης
  • Διερεύνηση κακοήθων νοσημάτων αίματος
  • Πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες
  • Αποτελέσματα και επιπτώσεις χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας

 

Πηγές

Bessis M. Blood smears reinterpreted. Springer International, 1977, New YorkBeutler E, Lichtman MA, Coller BS, KIpps TJ, Seligsohn U. Williams Hematology, McGray-Hill Publishing Company, 6thEdition, New York, 2001.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.