Γαστρεντερίτιδα από Καμπυλοβακτηρίδιο

Η γαστρεντερίτιδα που προκαλείται από τα βακτήρια που ανήκουν στο γένος Campylobacter συναντάται τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα.

Τα βακτηρίδια αυτά έχουν σπειροειδές σχήμα.

Το νοσολογικό φάσμα της εντερίτιδας από καμπυλοβακτηρίδιο ποικίλει από υδαρή, μη αιμορραγική, μη φλεγμονώδη διάρροια έως σοβαρή φλεγμονώδη διάρροια (συχνά αιμορραγική) με κοιλιακό άλγος και πυρετό.

Συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται 2-5 ημέρες μετά την έκθεση και διαρκούν από μία όπως δύο εβδομάδες. Η διάρκεια του νοσήματος στους ενήλικες συχνά παρατείνεται, ενώ είναι δυνατόν η νόσος να υποτροπιάσει. Εκτός από αίμα, στα κόπρανα μπορεί να ανευρεθούν βλέννα, πύον και λευκά αιμοσφαίρια.

Η εργαστηριακή επιβεβαίωση της λοίμωξης από καμπυλοβακτηρίδιο βασίζεται στην απομόνωση και ταυτοποίηση του υπεύθυνου μικροοργανισμού στην καλλιέργεια κοπράνων του ασθενή.

Κύριος τρόπος μετάδοσης  είναι η κατανάλωση μολυσμένου ωμού ή ατελώς μαγειρεμένου κρέατος (συνήθως πουλερικών), ή άλλου μολυσμένου τροφίμου ή η κατανάλωση μολυσμένου νερού.

Πηγές

Bolton F (2000) Methods for isolation of Campylobacters from humans, animals, food and water. In: Report and Procedings of a WHO Consultation of Experts.“The increasing incidence of human Campylobacteriosis”. Copenhagen: pp 87-93.

Corry JE, Post D, Colin P, Laisney M (1995) Culture media for the isolation of campylobacters. Int J Food Microbiol 26:43-76.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.