Γαγγραινώδες Πυόδερμα

Το γαγγραινώδες πυόδερμα είναι μία σπάνια άσηπτη φλεγμονώδης νόσος του δέρματος. Στο 50% των περιπτώσεων εκδηλώνεται σε ασθενείς με υποκείμενη συστηματική νόσο όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ή με υποκείμενες αιματολογικές κακοήθειες, ανοσολογικά ή και λοιμώδη νοσήματα.

Διακρίνεται σε Φλυκταινώδες, το οποίο χαρακτηρίζεται από πολλαπλές φλυκταινώδεις βλάβες, σε Πομφολυγώδες, το οποίο χαρακτηρίζεται από πομφόλυγες που γρήγορα εξελίσσονται σε διαβρώσεις και νεκρωτικά έλκη και σε Βλαστικό, το οποίο χαρακτηρίζεται από υπερτροφική ιστική αντίδραση σε έδαφος σχετικά επιφανειακών διαβρώσεων που σταδιακά εξελίσσονται σε εξωφυτικές βλάβες

Η κλασσική κλινική εικόνα περιλαμβάνει την εμφάνιση φλυκταινωδών βλαβών ή σπανιότερα ερυθηματωδών όζων που εμφανιζόμενα στις περισσότερες περιπτώσεις στα κάτω άκρα. Χαρακτηριστικό εύρημα αποτελεί η εμφάνιση ακανόνιστων, ερυθηματωδών παρυφών του έλκους με ερυθροιώδη χροιά. Το φλεγμονώδες υλικό των ελκών είναι στείρο μικροβίων.

Τα συμπτώματα που συνοδεύουν την κλινική εικόνα και αναφέρονται είναι ο πυρετός, η κακουχία, οι μυαλγίες κι αρθραλγίες.

Η διάγνωση του γαγγραινώδους πυοδέρματος βασίζεται κυρίως σε κλινικά κριτήρια. Η ιστολογική εικόνα είναι μη ειδική. Η βιοψία απαιτείται προς αποκλεισμό άλλων διαγνώσεων.

Ο ειδικός γιατρός μπορεί να ζητήσει πλήρη αιματολογικό έλεγχο, έλεγχο ANA, ANCA, APA, ηλεκτροφόρηση πρωτεϊνών, γενική ούρων, ακτινογραφία θώρακος, βιοψία δέρματος για ιστολογικό έλεγχο.

Πηγές

Van den Driesch P. Pyoderma gangrenosum: a report of 44 cases with follow-up. Br J Dermatol 1997; 137:1000-1005.

Georgiou G, Pasmatzi E, Monastirli A, Tsambaos D. Cutaneous manifestations of inflammatory bowel disease. Hosp Chron 2006; 1:158–168.

Johnson ML, Wilson HT. Skin lesions in ulcerative colitis. Gut 1969; 10:255−263

Newell LM, Malkinson FD. Pyoderma (ecthyma) gangrenosum by Brunsting, Goeckerman, and O’Leary, October 1930. Commentary: pyoderma gangrenosum. Arch Dermatol 1982; 118:743–773.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.