Εξετάσεις Καρδιολογικού Τμήματος Meganalysis

Στο Καρδιολογικό Τμήμα των Διαγνωστικών Εργαστηρίων Μeganalysis  διενεργούνται  οι  παρακάτω εξετάσεις:

Τriplex καρδιάς

Το triplex καρδιάς (υπερηχογράφημα καρδιάς) είναι μία απεικονιστική, μη επεμβατική εξέταση της καρδιάς. Συνοπτικά, με την χρήση υπερηχητικών μηχανικών κυμάτων μπορούμε να βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο την καρδιά και τα μακροσκοπικά χαρακτηριστικά αυτής, όπως τις διαστάσεις των δομών της (ανατομία) και την λειτουργική απόδοση αυτών (φυσιολογία).

Οι εικόνες αυτές μπορούν να μας βοηθήσουν στην διερεύνηση των συμπτωμάτων ενός ασθενούς, στην παρακολούθηση της ανταπόκρισης στην θεραπεία, ή ακόμη και στον καταλληλότερο καθορισμό της θεραπείας

Δεν χρειάζεται συγκεκριμένη προετοιμασία για την εξέταση.

Ηλεκτροκαρδιογράφημα

Το Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) αποτελεί μια παρακλινική εξέταση που αναλύει το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από την καρδιά. Η εξέταση γίνεται με κατάλληλη συσκευή η οποία καταγράφει σε χαρτί το ηλεκτρικό σήμα που παράγει η καρδιά κατά τη λειτουργία της.

Η εξέταση παραγγέλνεται από τον ιατρό όταν υπάρχει υποψία για παρουσία καρδιακής πάθησης. Όταν υπάρχουν συμπτώματα συμβατά με καρδιοπάθεια, όπως πόνος στο στήθος, δύσπνοια, ταχυκαρδία ή βραδυκαρδία και απώλεια αισθήσεων, αποτελεί πολύτιμη εξέταση για τη διάγνωση πιθανής νόσου.

Η εξέταση είναι συμπληρωματική της λήψης ιστορικού και της κλινικής εξέτασης του ασθενούς και πραγματοποιείται ως ρουτίνα. Με το ΗΚΓ μπορούν να διαγνωσθούν ανωμαλίες της καρδιάς, όπως αρρυθμίες, στηθάγχη ή έμφραγμα του μυοκαρδίου, μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα και άλλες. Είναι επίσης χρήσιμη εξέταση για την τακτική παρακολούθηση ασθενών με καρδιοπάθεια, καθώς και για τον προληπτικό έλεγχο ατόμων που πρόκειται να συμμετάσχουν σε αθλητικές δραστηριότητες.

Holter ρυθμού

Το holter ρυθμού είναι η μη επεμβατική μέθοδος καταγραφής της καρδιακής λειτουργίας (ηλεκτροκαρδιογράφημα) που γίνεται επί 24 ή 48 ώρες.

Χρησιμοποιείται μια φορητή συσκευή η οποία τοποθετείται στο στήθος του ασθενή με αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια.

Ο Καρδιολόγοςμπορεί να καταγράψει τα περιστασιακά συμπτώματα όπως ταχυπαλμία, βραδυκαρδία και αρρυθμία, που μπορεί να σχετίζονται με προβλήματα στην καρδιακή λειτουργία και να προχωρήσει σε διάγνωση.

 

Holter πιέσεως

Το Holter πίεσης είναι ένα ειδικό μηχάνημα αυτόματης μέτρησης της αρτηριακής πίεσης που καταγράφει τις διακυμάνσεις της πίεσης σε όλη τη διάρκεια του 24ωρου.

Ο γιατρός σας ενδέχεται να σας συστήσει 24ωρη καταγραφή με holter πιέσεως εάν υποπτεύεται ή θέλει να διερευνήσει:
•Υπέρταση. (Πολλές φορές οι ασθενείς επηρεάζονται από τη διαδικασία της μέτρησης, έχουν νευρικότητα, άγχος, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές αρτηριακής πίεσης που όμως είναι ουσιαστικά ψευδείς)
•Συγκαλυμμένη υπέρταση, δηλαδή αυξημένες τιμές πίεσης κατά τα διαστήματα που δεν πραγματοποιείται μέτρηση από τον ιατρό.
•Μεταβαλλόμενη αρτηριακή πίεση
•Ορθοστατική υπόταση
•Προεκλαμψία για εγκύους
•Νυχτερινές πτώσεις
•Λιποθυμικά επεισόδια

ΤΕΣΤ ΚΟΠΩΣΗΣ

Η κλασική ηλεκτροκαρδιογραφική (ΗΚΓ) δοκιμασία κόπωσης σε τάπητα ( τέστ κόπωσης) εξακολουθεί να αποτελεί ένα διαχρονικά χρήσιμο διαγνωστικό εργαλείο για τον καρδιολόγο παρά τη ραγδαία ανάπτυξη των απεικονιστικών μεθόδων εκτίμησης της στεφανιαίας νόσου.

Τα βασικά πλεονεκτήματα του τεστ είναι πως είναι γρήγορο και έχει χαμηλό κόστος, σε σύγκριση με εξετάσεις όπως η αξονική ή η κλασική στεφανιαιογραφία.

Ανεξαρτήτως κόστους όμως δεν έχει καμία αξία εάν τα ευρήματά του δεν ερμηνευθούν σε συνάρτηση με τους άλλους παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο που συγκεντρώνει κανείς: το φύλο, την ηλικία και τα τυχόν συμπτώματά του, καθώς και το αν καπνίζει, είναι υπέρβαρος, έχει υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτη ή οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας.

Κατά τη διάρκεια του τεστ, ο ασθενής είναι συνδεδεμένος με έναν υπερηχοκαρδιογράφο.

Οι μετρήσεις που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά το τεστ αποτελούν δείκτες της καρδιαγγειακής κατάστασης.

Οι γιατροί εξακριβώνουν πόση ώρα αντέχει ο ασθενής την προοδευτικά αυξανόμενη ταχύτητα και δυσκολία του τεστ, εάν η πίεσή του μειώνεται ή αυξάνεται, εάν ο καρδιακός ρυθμός του αυξάνεται κατά τη διάρκεια του τεστ στο κατάλληλο για την ηλικία του επίπεδο και πόσο γρήγορα χαλαρώνει στη συνέχεια.

Τι πρέπει να γνωρίζουν αυτοί που θα υποβληθούν σε δοκιμασία κοπώσεως
•Να μη γευματίσουν 4-6 ώρες προ της δοκιμασίας.
•Να φορούν ρούχα και παπούτσια κατάλληλα για σχετικά έντονο περπάτημα.
•Να διακόψουν, πάντα μετά από συνεννόηση με τον γιατρό που θα τους παραπεμψει στην δοκιμασία κοπώσεως, τα καρδιολογικά φάρμακα που επηρεάζουν το αποτέλεσμα ή την αξιολόγηση της δοκιμασίας (π.χ. β-αναστολείς, ανταγωνιστές ασβεστίου), τα οποία πιθανόν να χρειαστεί να αντικατασταθούν προσωρινά από άλλα, που δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα της δοκιμασίας, ¬πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.