Για κάθε ασθενή που πρόκειται να υποβληθεί σε αναισθησία πρέπει να διαμορφώνεται ένα σχέδιο αναισθησίας με βάση τη φυσιολογία του ασθενούς, τυχόν συνοδές νόσους, προηγούμενες επεμβάσεις και αναισθησίες, ευαισθησίες σε φάρμακα καθώς και την ψυχολογία του ασθενούς.
Σημαντικό σημείο εκκίνησης στη διαμόρφωση του αναισθητικού σχεδίου είναι η προεγχειρητική αξιολόγηση και η ανάλογη προετοιμασία του ασθενούς.
Η αξιολόγηση περιλαμβάνει το ατομικό και αναισθησιολογικό ιστορικό του ασθενούς, την προαναισθητική φαρμακευτική αγωγή, την κλινική φυσική εξέταση, τον ενδεικνυόμενο εργαστηριακό έλεγχο, τις εκτιμήσεις των ειδικών συμβούλων, την ταξινόμηση της φυσικής κατάστασης του ασθενούς και τελικά την αξιολόγηση του περιεγχειρητικού κινδύνου.
Η προαναισθητική αξιολόγηση ολοκληρώνεται με την ενημέρωση του ασθενούς για τις διαθέσιμες επιλογές αναισθησιολογικής αντιμετώπισης και τη συναίνεσή του. Ακολουθούν η κατάλληλη προετοιμασία του ασθενούς για τη μείωση του περιεγχειρητικού κινδύνου και οι οδηγίες για προαναισθητική νηστεία και προνάρκωση.
Συνήθως ο εργαστηριακός έλεγχος πριν από μη καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις περιλαμβάνει ένα σύνολο τυποποιημένων εξετάσεων όπως:
- γενική αίματος
- βιοχημικές εξετάσεις αίματος (σάκχαρο και ουρία αίματος, ηλεκτρολύτες ορού, γλουταμινική και οξαλοξεική τρανσαμινάση ορού)
- έλεγχο πηκτικότητας (χρόνο προθρομβίνης [ΡΤ], χρόνο μερικής θρομβοπλαστίνης [aPTT]
- γενική ούρων
- ηλεκτροκαρδιογράφημα
- ακτινογραφία θώρακα