Εργαστηριακός έλεγχος οξείας περικαρδίτιδας

Σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, ο διαγνωστικός αλγόριθμος σε υποψία οξείας περικαρδίτιδας περιλαμβάνει τον παρακάτω έλεγχο:

  • Κλινική εξέταση με ακρόαση περικαρδιακής τριβής και σημείων καρδιακού
  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα
  • Διαθωρακικό ηχωκαρδιογράφημα
  • Ακτινογραφία θώρακα
  • Αιματολογικός έλεγχος ο οποίος εκτός της γενικής αίματος και των βασικών βιοχημικών εξετάσεων θα πρέπει να περιλαμβάνει τον προσδιορισμό των δεικτών φλεγμονής (CRP, ταχύτητα καθιζήσεως αίματος και μέτρηση λευκών αιμοσφαιρίων) καθώς και των δεικτών μυοκαρδιακής νέκρωσης (τροπονίνη I ή T και CK-MB).
  • Λειτουργικός έλεγχος του θυρεοειδούς (αρχικά με προσδιορισμό της TSH), ορολογικός έλεγχος για αυτοάνοσα νοσήματα καθώς και ενδεχομένως προσδιορισμός των καρκινικών δεικτών.
  • Αξονική ή και μαγνητική τομογραφία αναπόλωση

Πηγές

Maisch B, Seferovic PM, Ristic AD, et al. Task Force on the Diagnosis and Management of Pericardial Diseases of the European Society of Cardiology. Guidelines on the diagnosis and management of pericardial diseases executive summary. Eur Heart J. 2004; 25: 587–610.

Brucato A, Brambilla G, Moreo A, et al. Long-term outcomes in difficult-to-treat patients with recurrent pericarditis. Am J Cardiol. 2006; 98: 267-271.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Διαγνωστικό Test Covid-19

Αξιόπιστα και με ασφάλεια από το σπίτι σας

Θέλετε να μάθετε άμεσα, αξιόπιστα και από την ασφάλεια του σπιτιού σας αν νοσείτε από τον νέο κορωνοϊό COVID-19;

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.