Εμβόλια και COVID-19

Στόχος των εμβολίων είναι να μειώσουν και να εξαλείψουν νοσήματα με υψηλή μεταδοτικότητα.

Τα νέα εμβόλια όπως προκύπτει από τις κλινικές δοκιμές μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης συμπτωμάτων και πιθανά τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από τον ιό.

Κανένα από τα εμβόλια προς μελέτη και έγκριση για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 δεν περιέχουν ολόκληρο τον ιό, οπότε ο εμβολιαζόμενος δεν κινδυνεύει να αρρωστήσει εξαιτίας του εμβολίου.

Eίναι όμως πιθανό, ένα άτομο να έχει από πριν τη νόσο COVID-19, και να παρουσιάσει συμπτώματα μετά από τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές, τα εμβόλια mRNA για την COVID-19 είναι ασφαλή σε άτομα με ένδειξη προηγούμενης λοίμωξης από SARS-CoV-2.

Δεν συστήνεται έλεγχος με PCR ή με rapid test αντιγόνου ή ορολογικός έλεγχος αντισωμάτων προκειμένου να ληφθεί απόφαση για εμβολιασμό.

Tα άτομα με οξεία λοίμωξη SARS-CoV-2 δεν πρέπει να εμβολιάζονται μέχρι την ανάρρωση και μέχρις ότου πληρούνται τα κριτήρια διακοπής της απομόνωσής τους.

Όπως όλα τα εμβόλια έτσι και τα νέα κατά του SARS-CoV-2 μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι περισσότερες από αυτές είναι ήπιες και βραχυπρόθεσμες. Επίσης δεν εμφανίζονται σε όλους.

Αυτές μπορεί να είναι:

  • αίσθημα πόνου και ευαισθησίας στο χέρι
  • αίσθημα κόπωσης
  • πονοκέφαλο
  • ήπια συμπτώματα τύπου γρίπης
  • λεμφαδενοπάθεια (ασυνήθιστη)
  • πυρετός

Για το σύμπτωμα του πυρετού αναφέρεται ότι δεν είναι σπάνιος για δύο έως τρεις ημέρες αλλά η υψηλή θερμοκρασία είναι ασυνήθιστη και μπορεί να υποδηλώνει νόσο COVID-19 ή άλλη λοίμωξη.

Τα συμπτώματα από τις παρενέργειες αναφέρεται ότι διαρκούν λιγότερο από μία εβδομάδα.

Η διάρκεια της ανοσίας μετά από μόλυνση από τον ιό, και η διάρκεια της ανοσίας από τον εμβολιασμό αποτελούν αντικείμενα διερεύνησης.

Από την ιστοσελίδα: https://eody.gov.gr/erotiseis-kai-apantiseis-schetika-me-ton-emvoliasmo-gia-ton-koronoio-sars-cov-2/

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.