Tα ελεύθερα λιπαρά οξέα, σχηματίζονται από τη διάσπαση των λιποπρωτεϊνών και των τριγλυκεριδίων. Απορροφώνται από το έντερο και μεταφέρονται στο αίμα, κυρίως, από την αλβουμίνη και σε μικρότερο βαθμό από τις λιποπρωτεΐνες.
Διακρίνονται σε κορεσμένα και ακόρεστα.
Αύξηση των ελεύθερων λιπαρών οξέων παρατηρείται σε σακχαρώδης διαβήτη, παχυσαρκία, υπερθυρεοειδισμό, φαιοχρωμοκύττωμα, χορεία Huntington, νόσο von Gierke, αλκοολισμό οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, ηπατική εγκεφαλοπάθεια, σύνδρομο Rye, παρατεταμένη νηστεία και έντονη άσκηση.
Μείωση των ελεύθερων λιπαρών οξέων παρατηρείται σε κυστική ίνωση, δυσαπορρόφηση, ελλειψη ψευδαργύρου, νόσο Refsum.
Η μέτρηση των ελεύθερων λιπαρών οξέων στο πλάσμα χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της μεταβολικής κατάστασης του οργανισμού. Ο εξεταζόμενος θα πρέπει να είναι νηστικός για 12 – 14 ώρες πριν τη δειγματοληψία.
Πηγές
http://physiology.med.uoa.gr/fileadmin/physiology.med.uoa.gr/uploads/Parousiaseis/Vaiopoulos/7.pdf