Εκκολπωμάτωση

Εκκολπωμάτωση είναι η δημιουργία εκκολπωμάτων πάνω στο τοίχωμα του παχέος εντέρου.

Τα εκκολπώματα είναι μικρές προβολές του τοιχώματος του παχέος εντέρου, που μοιάζουν με θυλάκους, δηλαδή σακουλάκια.

Δημιουργούνται σε αδύναμα σημεία, εξαιτίας των πιέσεων που αναπτύσσονται μέσα στον αυλό του εντέρου κατά το πέρασμα των κοπράνων και κατά τις συσπάσεις του ίδιου του εντέρου.

Στη δεκαετία μεταξύ 30-40 ετών η συχνότητά τους είναι λιγότερο από το 10% του πληθυσμού ενώ μεταξύ 50-60 ετών αυξάνει στο 40% και ευρίσκεται σε ποσοστό μεγαλύτερο από 50% μετά τα 70 χρόνια. Με την πάροδο της ηλικίας ο αριθμός και το μέγεθος των εκκολπωμάτων αυξάνει και δεν υπάρχει ουσιώδης διαφορά μεταξύ των δύο φύλων. Το 80-95% των σχηματιζόμενων στο παχύ έντερο εκκολπωμάτων αφορά το σιγμοειδές και το κατιόν.

Οι ειδικοί δεν είναι βέβαιοι γιατί σχηματίζονται τα εκκολπώματα σε κάποιους ανθρώπους, θεωρούν όμως ότι μπορεί να είναι αποτέλεσμα της χρόνιας δυσκοιλιότητας ή να υπάρχει οικογενειακή προδιάθεση.

 

Συμπτώματα

Πόνος στην κοιλιά που εμφανίζεται και εξαφανίζεται.

Φούσκωμα.

Υψηλός πυρετός, από 38 και πάνω.

Αιμορραγία από τον πρωκτό.

Διάρροια και δυσκοιλιότητα.

 

Επιπλοκές

Σοβαρή αιμορραγία

Συρίγγιο

Ρήξη εκκολπωμάτων

Διάτρηση του εντέρου, με αποτέλεσμα τη δημιουργία αποστήματος γύρω από το έντερο ή ακόμη και τη διέλευση των κοπράνων μέσα στην κοιλιά, και την πρόκληση βαριάς περιτονίτιδας.

 

Διάγνωση των εκκολπωμάτων

-Βαριούχος υποκλυσμός

-Κολονοσκόπηση

Διάγνωση οξείας εκκολπωματίτιδας

Η οξεία εκκολπωματίτιδα είναι κατάσταση επείγουσα. Απαιτεί άμεση εκτίμηση από ιατρό, και ελέγχεται αρχικά με κλινική εξέταση. Ακολουθεί η αιματολογική εξέταση (γενική αίματος, TKE και CRP) και επίσης με Αξονική τομογραφία κάτω κοιλίας, όπου και τίθεται η διάγνωση.

 

 

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.