Δοκιμασία Κόπωσης…Ενδείξεις και Αντενδείξεις

Η ηλεκτροκαρδιογραφική δοκιμασία κόπωσης σε τάπητα ορίζεται ως η εκτέλεση  ελεγχόμενης  σωματικής  άσκησης  από  τον  εξεταζόμενο  και η συνεχής ηλεκτροκαρδιογραφική παρακολούθηση αυτού σε οθόνη κατά τη διαρκεια της εξέτασης  και μετά το τέλος αυτής.

Η δοκιμασία κόπωσης χρησιμοποιείται:

  • Για την ανίχνευση στεφανιαίας νόσου σε άτομα με ύποπτα ενοχλήματα όπως προκάρδιο άλγος, αίσθημα παλμών, ζάλη, συγκοπή, σε ασυμπτωματικά άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών, που ανήκουν σε ειδικά επαγγέλματα, σε ασυμπτωματικά άτομα με δύο ή περισσότερους προδιαθεσικούς παράγοντες κινδύνου, όπως καπνιστές και άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και σε ασθενείς με υποτροπιάζουσες αρρυθμίες.
  • Για την εκτίμηση της πρόγνωσης και του θεραπευτικού αποτελέσματος σε ασθενείς με χρονία στεφανιαία νόσο που υποβάλλονται σε συντηρητική αγωγή, σε ασθενείς που υπέστησαν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και σε άτομα με ιστορικό αορτοστεφανιαίας παράκαμψης ή διαδερμικής στεφανιαίας αγγειοπλαστικής.
  • Για το αν είναι κατάλληλος για πρόγραμμα άθλησης, και αν είναι πόσο έντονα μπορεί να αθληθεί.

Η εξονυχιστική κλινική εξέταση, η λήψη της αρτηριακής πίεσης και το ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι απαραίτητο να γίνουν πριν από την δοκιμασία κόπωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις η κλινική εξέταση μπορεί να αποκαλύψει παθήσεις τις οποίες ο ασθενής δεν εγνώριζε και στις οποίες η δοκιμασία αντενδείκνυται.

Αντενδείξεις

• Οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου τις πρώτες 3 ημέρες.

• Οξείες ή σοβαρές μη καρδιακές παθήσεις όπως πνευμονική εμβολή, εμπύρετος λοίμωξη.

• Οξείες καρδιακές παθήσεις (μυοκαρδίτιδα, ενδοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα, ρευματικός πυρετός κ.α.)

• Σοβαρή στένωση αορτικής βαλβίδας ή υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια.

• Επικίνδυνες αρρυθμίες, που δεν ανταποκρίνονται στην φαρμακευτική αγωγή.

• Σοβαρή αρτηριακή υπέρταση

• Βαριά καρδιακή ανεπάρκεια

• Αδυναμία

Είναι σημαντικό η παραπομπή για δοκιμασία κόπωσης, επί της ουσίας, να γίνεται από καρδιολόγο και όχι απο γιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

Πηγές

Στεφανάδης Χρ. Παθήσεις της καρδιάς. Εκδ. Πασχαλίδης, Αθήνα, 2005.

Miller TD. Exercise  treadmill  test: estimating cardiovascular prognosis. Cleve Clin  J Med.  2008;75( ):4 4‐30.

Raxwall  V.,  Shetler  K.,  Morise  A.,  Do  D.,  Myers  J.,  Atwood  JE.,  Froelicher  VF.Simple treadmill score to diagnose coronary disease. Chest.2001;119(6):1933‐40.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.