Δυσανεξία στην λακτόζη

Ως δυσανεξία στη λακτόζη ορίζεται η αδυναμία του οργανισμού να μεταβολίσει την λακτόζη.

Οι τροφές που περιέχουν την λακτόζη είναι κατεξοχήν, τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Aιτία είναι η μειωμένη δραστηριότητα της λακτάσης, του ενζύμου που διασπά την λακτόζη και υποστηρίζει αποτελεσματικά το πεπτικό σύστημα και την διαδικασία της πέψης.  Εντούτοις, η δυσανεξία στα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι πάντα αποτέλεσμα ανεπάρκειας της λακτάσης.

Μερικές φορές μπερδεύεται ο όρος της δυσανεξίας στη λακτόζη, με την αλλεργία στο γάλα (IgE) και τη δυσανεξία στο γάλα (IgG). Ενώ η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μια διαταραχή του πεπτικού συστήματος, η αλλεργία και η δυσανεξία στο γάλα είναι αντιδράσεις από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού προς μία ή περισσότερες πρωτεΐνες του γάλακτος με αποτέλεσμα την παραγωγή αντισωμάτων (IgE & IgG, αντίστοιχα).

Μια αλλεργική αντίδραση στο γάλα μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, ακόμη και αν ο ασθενής καταναλώσει μια μικρή μόνο ποσότητα γάλακτος ή γαλακτοκομικού προϊόντος. Η αλλεργία στο γάλα εμφανίζεται πιο συχνά κατά το πρώτο έτος της ζωής, ενώ η δυσανεξία στη λακτόζη εμφανίζεται πιο συχνά κατά τη διάρκεια της εφηβείας ή στην ενήλικη ζωή.

Η εκδήλωση της δυσανεξίας στην λακτόζη μπορεί να εκδηλωθεί αμεσα ή μετά από χρονική διάρκεια 30 λεπτών, 2 εως 6 ωρών από την κατανάλωση κάποιου γαλακτοκομικού προϊόντος.

Διάκριση της δυσαπορρόφησης της λακτόζης

Πρωτοπαθής

Αποδίδεται στην κληρονομούμενη, γενετικά καθοριζόμενη επίκτητη ανεπάρκεια της λακτάσης. Αναπτύσσεται σε διαφορετική ηλικία ανάλογα με την φυλή και είναι εφ΄όρου ζωής. Ειδικά στην Ελλάδα, η επίπτωση της πρωτοπαθούς δυσανεξίας στη λακτόζη μπορεί να υπερβαίνει το 60%

Δευτεροπαθής:

Αποδίδεται σε επίκτητους παράγοντες όπως βακτηριακή υπερανάπτυξη στο λεπτό έντερο, λοιμώξεις του λεπτού εντέρου και βλεννογονικές βλάβες του λεπτού εντέρου από κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη), νόσο του Crohn, υποθρεψία, φάρμακα ή ακτινοβολίες.

Η αναπτυξιακή ανεπάρκεια λακτάσης, μπορεί να συμβεί σε βρέφη που γεννήθηκαν πρόωρα. Αυτή η κατάσταση διαρκεί συνήθως μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα μετά τη γέννησή.

Συμπτώματα

  • Ναυτία
  • Δυσπεψία
  • Φούσκωμα
  • Κοιλιακός πόνο ή κολικός
  • Διάρροια

Διάγνωση

  • Τεστ δυσαπορρόφησης της λακτόζης μέσω παρακολούθησης της αύξησης της γλυκαιμίας
  • Τεστ αναπνοής με μέτρηση του εκπνεόμενου Η2 μετά από χορήγηση λακτόζης
  • Γενετικός έλεγχος για πρωτοπαθή δυσαπορρόφηση λακτόζης

 

Πηγές

T. Sahi. Hypolactasia and lactase persistence. Historical review and the terminology.

Scandl. J Gastrenterol Suppl.vol. 29. 202:1-6

Kretchmer N. Memorial lecture: lactose and lactase – a historical prospective. Gastroenterology 61,805-813.

Antony K, Camprell, Jonathan P, Wauld, Stephanie Matthews. The molecular basis of lactose intolerance. Science Progress 88(3),157-202. (2005).

McCracken. Adult lactose tolerance. Jama 1.213:2257-60. 1970.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.