Δυναμική ηχωκαρδιογραφία (stress echo)

Η δυναμική ηχωκαρδιογραφία (stress echo) ανήκει στις νεότερες τεχνικές των υπερήχων καρδιάς.

Η εξέταση με αυτή την τεχνική, εφαρμόζεται για τη διάγνωση στεφανιαίας νόσου, την πρόγνωση καρδιολογικών παθήσεων, τον έλεγχο και την εκτίμηση παθήσεων μυοκαρδίου και βαλβιδοπαθειών.

Η δυναμική ηχωκαρδιογραφία (stress echo,) συνιστάται από τον ειδικό γιατρό που θα εκτιμήσει την κλινική εικόνα και το ιστορικό του ασθενούς, εφόσον και αν κρίνει πως είναι απαραίτητη.

Συνηθέστερα, γίνεται σε συμπτωματικούς ασθενείς που έχουν μέτριο ή σοβαρό βαθμό κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, σε ασθενείς με γνωστή στεφανιαία νόσο (δηλαδή σε αυτούς που έχουν περάσει οξύ στεφανιαίο επεισόδιο ή έμφραγμα), σε ασθενείς με πρωτοεμφανισθείσα καρδιακή ανεπάρκεια με κοιλιακές αρρυθμίες, σε ασθενείς με κινητικά προβλήματα που δε μπορούν να υποβληθούν ή να ολοκληρώσουν την κλασσική δοκιμασία κόπωσης, στα πλαίσια προεγχειρητικού ελέγχου και σε εκείνους που έχουν ήδη stent ή Bypass.

Ο ασθενής πρέπει να είναι νηστικός 3 ώρες πριν την εξέταση (το νερό επιτρέπεται) και σε συνεννόηση με τον θεράποντα γιατρό, πιθανόν να συστηθεί και διακοπή της ήδη υπάρχουσας φαρμακευτικής αγωγής 1 – 2 ημέρες πρίν την εξέταση.

Η εξέταση ξεκινά με τη χορήγηση ειδικού φαρμάκου και στη συνέχεια, εφαρμόζεται ηλεκτροκαρδιογράφημα και μετράται η πίεση στις αρτηρίες. Αφού ληφθούν οι υπερηχογραφικές εικόνες πριν τη χορήγηση φαρμάκου, μετά χορηγείται το φάρμακο και λαμβάνονται σε κάθε στάδιο εικόνες. Όταν γίνουν λήψεις μέχρι και τον τελικό στόχο καρδιακής συχνότητας, σταματά να χορηγείται φάρμακο στον ασθενή.

H διάρκεια της εξέτασης είναι περίπου 20 λεπτά.

Η δυναμική υπερηχοκαρδιογραφική μελέτη είναι εν γένει μια ασφαλής εξέταση.

Η πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης στα φάρμακα είναι εξαιρετικά μικρή,

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.