Δείκτης R

Ο δείκτης R είναι ο βασικός αριθμός αναπαραγωγής, αποτελεί ένα μέτρο εκτίμησης για την εξάπλωση ενός παθογόνου και δείχνει πόσα άτομα μπορεί να μολύνει ένας φορέας.

Ο υπολογισμός του βασικού αριθμού αναπαραγωγής δεν αποτελεί ακριβή επιστήμη και διαφέρει από χώρα σε χώρα με τους ειδικούς να χρησιμοποιούν διαφορετικά στατιστικά και μαθηματικά μοντέλα.

Το R0 αποτελεί την αρχική τιμή του R στην αρχή μίας επιδημίας όταν κανένας δεν έχει ανοσία για τη νόσο. Καθώς η επιδημία εξελίσσεται, το R γίνεται πλέον Re και μεταβάλλεται καθώς μολύνονται όλο και περισσότερα άτομα, ενώ παράλληλα γίνονται παρεμβάσεις για την πρόληψη της εξάπλωσης του παθογόνου.

Το R χρησιμοποιείται για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα μέτρα προστασίας. Αν το R είναι πάνω από 1, η επιδημία διογκώνεται, ενώ αν είναι κάτω από 1, βρίσκεται σε καθοδική πορεία και οδεύει προς το τέλος της.

Το R δεν βασίζεται αποκλειστικά στα χαρακτηριστικά του ιού, αλλά επηρεάζεται από άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα το περιβάλλον και η συμπεριφορά του πληθυσμού.

Το R δεν αποτελεί ένα δείκτη εκτίμησης σε πραγματικό χρόνο και ουσιαστικά προσφέρει δεδομένα για την κατάσταση πριν από περίπου 1 εβδομάδα. Το γεγονός αυτό περιορίζει την ικανότητα να εκτιμηθούν άμεσα οι παρεμβάσεις που γίνονται για τον περιορισμό εξάπλωσης ενός ιού.

Το R αποτελεί έναν μόνο από τους αρκετούς παράγοντες που θα λαμβάνονται υπόψη κατά τη λήψη αποφάσεων σε μία πανδημία και δεν προσφέρει καμία πληροφορία σχετικά με τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται ή έχουν καταλήξει,

Βιβλιογραφία:The Conversation

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.