Δείκτες οστικής παραγωγής και απορρόφησης

Οι οστεοβλάστες είναι τα κύτταρα που δοµούν το οστό και εκκρίνουν κολλαγόνο και άλλα οργανικά συστατικά που απαιτούνται για να συγκροτηθεί ο  οστίτης ιστός.

Τα κύτταρα αυτά έχουν χάσει την ικανότητα διαίρεσης, ωστόσο συνθέτουν και εκκρίνουν πολλές πρωτεΐνες, οι οποίες µπορούν να µετρηθούν στον ορό του αίµατος και να χρησιµοποιηθούν ως δείκτες οστικής σύνθεσης.

Οι βιοχηµικοί δείκτες παραγωγής του οστίτη ιστού περιλαµβάνουν την οστική αλκαλική φωσφατάση, την οστεοκαλσίνη και τα πεπτίδια προ-κολλαγόνου.

Οι δείκτες οστικής απορρόφησης είναι τα προϊόντα που παράγονται από τη συστηµατική αποδόµηση του οστίτη ιστού και είναι η πυριδινολίνη και η δεοξυπυριδινολίνη.

Πηγές

Delmas, P.D., et al., Monitoring individual response to hormone replacement therapy with bone markers. Bone, 2000. 26(6): p. 553-60.

Swaminathan, R., Biochemical markers of bone turnover. Clin Chim Acta, 2001. 313(1-2): p. 95-105.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Διαγνωστικό Test Covid-19

Αξιόπιστα και με ασφάλεια από το σπίτι σας

Θέλετε να μάθετε άμεσα, αξιόπιστα και από την ασφάλεια του σπιτιού σας αν νοσείτε από τον νέο κορωνοϊό COVID-19;

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.