Διαταραχές κροταφογναθικής διάρθρωσης και μυών (TMJ)

Οι διαταραχές κροταφογναθικής διάρθρωσης και μυών (TMJ), αποτελούν μια ευρεία ομάδα μυοσκελετικών διαταραχών, οι οποίες αφορούν τους μασητήριους μύες, τις κροταφογναθικές αρθρώσεις και τα παρακείμενα ανατομικά στοιχεία.

Αυτές  μπορούν να διακριθούν σε συγγενείς ή επίκτητες αναπτυξιακές, σε εσωτερική αποδιοργάνωση του δίσκου, σε εξαρθρήματα, σε φλεγμονώδεις διαταραχές, σε αρθρίτιδες, αγκυλώσεις και κατάγματα και σε διαταραχές των μασητηρίων μυών.

Η αιτιολογία των κρανιογναθικών διαταραχών είναι πολυπαραγοντική.

Υπάρχουν ορισμένοι προδιαθεσικοί παράγοντες όπως το τραύμα, οι ανατομικές ιδιαιτερότητες, τα συστηματικά νοσήματα, οι παθοφυσιολογικοί  και ψυχογενείς παράγοντες που επιβαρύνουν την προσαρμοστική δυνατότητα του μασητηριακού συστήματος και οδηγούν σε δυσλειτουργία της κροταφογναθικής διάρθρωσης.

Ο συνηθέστερος εκλυτικός παράγοντας είναι το σφίξιμο ή το τρίξιμο των δοντιών ενώ άλλοι εκλυτικοί παράγοντες είναι η πολύωρη οδοντιατρική θεραπεία, η τοποθέτηση νέων προσθετικών κατασκευών στο στόμα.

.

Συμπτώματα

  • Δυσκολία μάσησης και περιορισμός της κίνησης της γνάθου
  • Παραγωγή ήχου κατά το άνοιγμα και το κλείσιμο του στόματος
  • Αμβλύς, δυνατός πόνος στο πρόσωπο και πόνος και ευαισθησία στη γνάθο
  • Ωταλγία
  • Πονοκέφαλος

Εξετάσεις και Δοκιμασίες

  • Οδοντιατρική εξέταση
  • Ακτινογραφία

Πηγές

https://www.venizeleio.gr/wp-content/uploads/2017/10/%CE%9A%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CE%B3%CE%BD%CE%B1%CE%B8%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%94%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%AD%CF%82-%CE%99%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%83%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B1-%CE%92%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%B6%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85.pdf

Αντωνιάδης, Κ. (2009). Μαθήματα Στοματικής Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής. Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Αϊβάζη.

Bagheri, S., Bell, R.B., Khan H. (2012). Current therapy in Oral and Maxillofacial Surgery. Missouri: Saunders Elsevier. Egbuniwe, O. & Renton, T. (2015).

Pain paper 2b: classification of orofacial pain and an update on assessment and diagnosis. Dent Update., 42(4):336-8, 341-2, 344-5.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Διαγνωστικό Test Covid-19

Αξιόπιστα και με ασφάλεια από το σπίτι σας

Θέλετε να μάθετε άμεσα, αξιόπιστα και από την ασφάλεια του σπιτιού σας αν νοσείτε από τον νέο κορωνοϊό COVID-19;

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.