Διάσειση

Η Διάσειση (concussion) είναι αποτέλεσμα τραυματισμού του εγκεφάλου από βίαιο τράνταγμα ή πλήγμα της κεφαλής που προκαλεί τουλάχιστον προσωρινή απώλεια της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Στην εγκεφαλική διάσειση υπάρχει παροδική  διαταραχή του εγκεφάλου, χωρίς βλάβη των εγκεφαλικών κυττάρων.

 

Σημεία και συμπτώματα

Τα σημεία και τα συμπτώματα της διάσεισης μπορεί να διαρκέσουν μέρες ή και εβδομάδες.

 • Μικρής διάρκειας απώλεια της συνείδησης ή της μνήμης μετά από τραυματισμό της κεφαλής.
 • Κεφαλαλγία
 • Λιποθυμική τάση
 • Ναυτία ή εμετός
 • Ελαφρά διαταραγμένη όραση
 • Ανισοκορία
 • Ασυνήθιστες οφθαλμικές κινήσεις
 • Δυσκολία συγκέντρωσης
 • Επίμονη σύγχυση ή παραλήρημα
 • Επίμονη ζάλη
 • Προοδευτικός λήθαργος
 • Διαταραχή του λόγου
 • Τμηματική παράλυση
 • Λήθαργος.
 • Κώμα
 • Συσπάσεις (επιληπτική κρίση)
 • Μυϊκή αδυναμία στη μία ή και τις δύο πλευρές
 • Προβλήματα βάδισης

 

Σε βρέφη – μια διάσειση, κατά κανόνα, δεν συνοδεύεται από απώλεια της συνείδησης. Αμέσως μετά τον τραυματισμό εμφανίζεται χλωμό δέρμα, υπνηλία, λήθαργο, αίσθημα παλμών της καρδιάς. Μπορεί να υπάρχουν συχνές παλινδρόμησεις και έμετος.

Στα παιδιά της προσχολικής ηλικίας –  μια διάσειση μπορεί να συνοδεύεται από μικρή αδιαθεσία, υπνηλία ή ευερεθιστότητα, ήπια ναυτία. Μερικές φορές υπάρχει μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.Ακόμα μπορεί να εμφανίσουν δυσκολίες στην όραση αμέσως μετά από ένα τραύμα, ή λίγα λεπτά αργότερα. Η οπτική διαταραχή μπορεί να επιμείνει για κάποια  λεπτά ή ώρες, Συνήθως τα συμπτώματα της διάσεισης στα παιδιά φαίνεται να υποχωρούν ανάλογα βέβαια και το περιστατικό μέσα σε 2-3 μέρες.

Στους ηλικιωμένους συνήθως έχουμε  αποπροσανατολισμό στο χρόνο και στο χώρο, εξασθένηση της μνήμης, ζάλη. Ιδιαίτερα έντονη κεφαλαλγία εμφανίζεται σε ηλικιωμένα άτομα που πάσχουν από υπέρταση. Συνήθως μέσα σε 3-7 ημέρες τα συμπτώματα διάσεισης εξαφανίζονται.

 

Η Διάγνωση της διάσεισης ξεκινάει με μια λεπτομερή καταγραφή του ιστορικού της νόσου και την νευρολογική εξέταση.

Ο θεράπων ιατρός μπορεί να σας ζητήσει:

-Ακτινογραφία

-Υπερηχοεγκεφαλογράφημα

-Αξονική Τομογραφία

-Μαγνητική Τομογραφία

-Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα

-Οσφυϊκή παρακέντηση

 

Σε μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Neurology», επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού συνέκριναν τους εγκεφάλους 50 εθελοντών που είχαν πάθει ήπια διάσειση εγκεφάλου με εκείνους 50 υγιών συνομηλίκων τους.

Αρχικά, οι τραυματίες είχαν εκδηλώσει προβλήματα μνήμης, πονοκεφάλους και ζάλη, που όμως υποχώρησαν μέσα σε μία-δύο εβδομάδες.

Τέσσερις μήνες αργότερα, όμως, οι γιατροί εξακολουθούσαν να βλέπουν διαφορές στην ροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού στον εγκέφαλό τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλός τους δεν είχε επουλωθεί πλήρως, ενώ αυτοί δεν είχαν πλέον συμπτώματα. Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό είναι μία υγρή ουσία που περιβάλλει προστατευτικά τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άντριου Μέγιερ, αναπληρωτής καθηγητής Νευροεπιστήμης καιερευνητής στο Δίκτυο Έρευνας Μυαλού (MRN) του πανεπιστημίου, παρομοιάζει τις συνέπειες της διάσεισης με εκείνες ενός δερματικού εγκαύματος, του οποίου τα συμπτώματα όπως ο πόνος εξαφανίζονται πολύ πριν επουλωθεί πλήρως το δέρμα.

«Αυτό που πρέπει να ξέρει όποιος κτυπάει στο κεφάλι και παθαίνει διάσειση εγκεφάλου είναι ότι ακόμα κι αν αισθάνεται καλύτερα, ο εγκέφαλός του μπορεί να μην έχει γίνει τελείως καλά», πρόσθεσε.

«Μετά από μία διάσειση, οι αθλητές είθισται να αποφεύγουν τους αγώνες για μία εβδομάδα έως δέκα ημέρες, διότι τόσο χρειάζονται για να νιώσουν καλά, αλλά ως φαίνεται είναι πρόωρο να επιστρέφουν τόσο νωρίς στις αθλητικές δραστηριότητές τους».

Το ίδιο ως φαίνεται ισχύει για όλους τους ανθρώπους, συνεπώς «όποιος παθαίνει διάσειση θα πρέπει για καιρό να έχει το νου του», κατέληξε.

Στην αντιμετώπιση της Διάσεισης ο χρόνος είναι σύμμαχος!

Καλέστε το γιατρό σας εάν κάποιος με τραύμα κεφαλής χάσει τις αισθήσεις του ή εάν ο τραυματισμός προκαλέσει ανησυχητικά συμπτώματα.

 

Πηγές

http://www.iatropedia.gr/ygeia/diaseisi-ta-symptomata-pou-prepei-oloi-na-gnorizoun-ti-na-kanete-amesa/54636/

http://www.emedicinehealth.com

http://www.neurocenter.gr/kakwsi-kefalis.html#t10

http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=98&articleID=18306&la=1

Παπαδημητρίου, “Σύγχρονη γενική χειρουργική”, Εκδόσεις Μ. Παρισιάνου

 

 

 

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.