Το C. difficile είναι ένα Gram-θετικό βακτήριο που παράγει μεγάλο αριθμό τοξινών, μεταξύ των οποίων την εντεροτοξίνη Α και την κυτταροτοξίνη Β. Τ
Βρίσκεται στο περιβάλλον, τον αέρα, το νερό, τα κόπρανα ανθρώπων και ζώων, και τα τρόφιμα, όπως το κατεργασμένο κρέας.
Το C. difficile παράγει σπόρους, που μπορούν να διατηρηθούν στο περιβάλλον εβδομάδες έως και μήνες, με αποτέλεσμα την επαφή και την μόλυνση μας.
Διάγνωση
• Δοκιμασία κυτταροτοξικότητας (CCTA) Η μέθοδος αποτελεί την“gold standard”εργαστηριακή μέθοδο διάγνωσης της λοίμωξης από C. difficile με υψηλή ευαισθησία 97-100% και ειδικότητα 85-100%. Με την μέθοδο ελέγχεται η παρουσία της τοξίνης Β.Οι κυτταρικές αλλοιώσεις αξιολογούνται σε 24 και 48 ώρες.
• Τοξινογόνος καλλιέργεια (TC) Η τοξινογόνος καλλιέργεια θεωρείται μέθοδος αναφοράς στη διάγνωση της λοίμωξης από C. difficile, καθώς έχει αυξημένη ευαισθησία στην ανίχνευση τοξινογόνου C. difficile.
• Enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) Εμπορικά διαθέσιμες εξετάσεις ELISA μπορούν να ανιχνεύσουν την τοξίνη TcdA μόνη της ή και τις δύο TcdA και TcdB με ευαισθησία 75-85% και ειδικότητα 95- 100%.
• Αναερόβια καλλιέργεια. Οι αποικίες αναγνωρίζονται από την χαρακτηριστική μορφολογία τους, οσμή κοπριάς αλόγου και τον κίτρινο – πράσινο φθορισμό.
• Μοριακές μέθοδοι
Οι κύριες μέθοδοι ανάλυσης του γονοτύπου για το C. difficile είναι οι ακόλουθες:
–PCR ribotyping – ριβοτυποποίηση.
–Pulsed field gel electrophoresis (PFGE) – Παλμική ηλεκτροφόρηση σε γέλη
–Multilocus variable number tandem repeat analysis (MLVA)
–Multilocus sequence typing (ΜLST)
–Τoxinotyping
–Next Generation Sequencing (Συνολική αλληλούχιση του γονιδιώματος)
Πηγές
https://hms.org.gr/wp-content/uploads/2017/07/Issue-62-02_Chasabalioti.pdf