Demodex…ένα παράσιτο “που κρύβεται” κάτω από τα μάτια μας!

Στατιστικά καταγράφονται 65 είδη του παρασίτου Demodex. Δύο όμως είναι τα είδη αυτού του παρασίτου που προσβάλουν τον άνθρωπο. Το Demodex Folliculorum που βρίσκεται στους θυλάκους των τριχών και το Demodex Brevis που βρίσκεται στους σμηγματογόνους αδένες.

 

Τα ακάρεα Demodex folliculorum έχουν μακρύ σώμα και οκτώ μικρά κοντόχοντρα πόδια κοντά στο κεφάλι τους, ενώ κινούνται με ταχύτητα 1 δεκάτου του χιλιοστού (0,1mm) ανά ώρα.

Υπάρχουν κάποια διαγνωστικά σημεία που μας οδηγούν στην υποψία της ύπαρξης αυτών των παρασίτων στα μάτια μας.

Το  Demodex κρύβεται σε κυλινδρικές μακρόστενες συσσωρεύσεις   πιτυρίδας  που βρίσκονται γύρω από τη βάση των θυλάκων των βλεφαρίδων, που αποτελούνται από λιπίδια,  ακάρεα σε αποσύνθεση και κερατίνη.

Όταν καθαριστούν αυτοί οι κυλινδρικοί σχηματισμοί τότε οι  ουρές των παρασίτων γίνονται ορατές μέσα από μια εξέταση με το ειδικό οφθαλμολογικό βιομικροσκόπιο.

Υπολογίζεται ότι στο 90% των προσβληθέντων ατόμων από το παράσιτο, η μετάδοση έγινε από άνθρωπο σε άνθρωπο και το υπόλοιπο ποσοστό μέσω σκύλου ή γάτας.

Πληθώρα ερευνητικών μελετών υποδεικνύουν ότι στην αιτιοπαθογένεια της ροδόχρου ακμής πιθανότατα εμπλέκεται η ύπαρξη του ακάρεου Demodex folliculorum, το οποίο έχει σχετιστεί και με την βλεφαριδίτιδα.

 

Η ενεργοποιημένη συμπεριφορά των ακάρεων demodex, καθώς και η αριθμητική αύξηση τους, συνδέονται με:

-την εξασθενημένη ανοσία

-την επιδείνωση χρόνιων γαστρεντερικών ασθενειών

-τις ασθένειες του  ενδοκρινικού συστήματος

 

Με την αύξηση του αριθμού των μικροοργανισμών, εμφανίζονται τα demodex συμπτώματα demodex.

Πρώτα απ ‘όλα, στο δέρμα του προσώπου φαίνεται ακμή, καθώς και εκρήξεις, Το προφανές σύμπτωμα του demodex είναι η εμφάνιση κνησμού στα μαλλιά, το πρόσωπο, το ανώμαλο δέρμα του προσώπου και κάτω από τα μεμονωμένα συμπτώματα υπάρχουν διευρυμένοι πόροι, αύξηση του μεγέθους της μύτης, λιπαρότητα του δέρματος, κνησμός των βόειων κελυφών. Συχνά εμφανίζεται κνησμός στο μέτωπο, στο κάτω μέρος της μύτης και στα μάγουλα. Η μεγαλύτερη δυσφορία και φαγούρα γίνεται αισθητή το βράδυ, αλλά και τη νύχτα, καθώς αυτή είναι η πιο δραστήρια περίοδος για τα κρότωνες.

 

Πρόληψη

Πρώτα από όλα ,η υπερβολική ποσότητα ή και η κακή ποιότητα καλλυντικών των οφθαλμών αφενός ευνοεί το πολλαπλασιασμό του demodex, αφετέρου παρεμποδίζει τη σωστή θεραπεία. Ταυτόχρονα η αμέλεια των ασθενών να αφαιρούν το μακιγιάζ  με σχολαστικό τρόπο πριν τον νυκτερινό ύπνο είναι αρνητικός παράγοντας.

Κάτι που πρέπει επίσης να προσεχθεί είναι να μην δανείζουμε ή δανειζόμαστε καλλυντικά ματιών σε φίλους και γνωστούς. Αν το κάνουμε μπορεί να μας μεταδώσουν ή να τους μεταδώσουμε το παρασιτικό άκαρι Demodex.

Επιπρόσθετα θα ήταν καλό να τηρούμε τους κανόνες υγείας, να πλένουμε τα χέρια μας για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους από  μολύνσεις.

Πηγές

Rufli, T.; Mumcuoglu, Y. (1981). “The hair follicle mites Demodex folliculorum and Demodex brevis: biology and medical importance. A review”. Dermatologica. 162 (1): 1–11. doi:10.1159/000250228. .

Rush, Aisha (2000). Demodex folliculorum”Animal Diversity WebUniversity of Michigan. Retrieved 2 April 2015.

 

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.