C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP)…δείκτης φλεγμονής

Η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) είναι μια πρωτεΐνη του αίματος και ανακαλύφθηκε το 1930 από τους William Tillet και Thomas Francis.Τα επίπεδα της αυξάνονται γρήγορα σε απόκριση φλεγμονής,  ταχέως εντός 2 ωρών από οξεία προσβολή, φτάνοντας στη μέγιστη τιμή τους σε 48 ώρες και για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζεται και ως πρωτεΐνη οξείας φάσης.

H CRP συντίθεται από το ήπαρ ως απάντηση σε παράγοντες που απελευθερώνονται από τα μακροφάγα και τα λιποκύτταρα. Ο ρόλος της είναι να συνδέεται με την φωσφοχολίνη, μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στην επιφάνεια νεκρών κυττάρων και βακτηρίων. Η σύνδεση αυτή προκαλεί την ενεργοποίηση του συστήματος συμπληρώματος μέσω του συμπλόκου C1q.

Το γονίδιο της CRP βρίσκεται στο πρώτο χρωμόσωμα, έχει 224 αμινοξέα και  μοριακό βάρος 25.106 Da.

 

Παθήσεις που σχετίζονται με αυξημένη CRP

-Αποστήματα οδόντων και φλεγμονές στόματος

 

-Συστηματικές  βακτηριακές, ιικές, μυκητιακές λοιμώξεις

-Εστιακές φλεγμονές

-Ρευματολογικά νοσήματα

-Φλεγμονώδη νοσήματα εντέρου

 

-Ηπατική ανεπάρκεια

-Καρκινώματα στο ήπαρ, στο πνεύμονα, στα νεφρά, το ενδομήτριο και το δέρμα

-Αυτοάνοσα νοσήματα

-Νοσήματα αίματος

-Κοκκιωματώδεις νόσοι

-Τραυματισμό ιστών

 

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι ασθενείς με αυξημένα επίπεδα της CRP έχουν αυξημένες πιθανότητες να πάθουν διαβήτη, υπέρταση και καρδιαγγειακή νόσο.

Το 50% των ατόμων που έχουν υποστεί καρδιακό επεισόδιο έχουν αυξημένη CRP καθώς και το 65% των ατόμων με ασταθή στηθάγχη.

 

Μια  νέα μελέτη (με βάση το άρθρο http://www.tovima.gr/science/article/?aid=172735), επικεφαλής της οποίας ήταν ο καθηγητής Επιδημιολογίας των Πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Αθηνών κ. Δ.Τριχόπουλος έρχεται να επιβεβαιώσει την καταστρεπτική δυναμική των φλεγμονών για την υγεία μας καθώς μαρτυρεί, συνάδοντας προς προηγούμενα ερευνητικά αποτελέσματα, ότι αυτές μπορεί να είναι υπαίτιες για καρκινογένεση.

 

Το σημαντικό αυτό εύρημα προέκυψε μέσω της μέτρησης, της C – αντιδρώσας πρωτεΐνης (C – reactive protein, CRP) και  δημοσιεύθηκε στο έντυπο «Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention».

 

Από τη νέα έρευνα προκύπτει ότι οι ανεβασμένες τιμές του συγκεκριμένου δείκτη μπορεί να μεταφράζονται και σε αύξηση του κινδύνου για καρκίνο της τάξεως του 20% – για ορισμένες μάλιστα μορφές, όπως ο καρκίνος του ήπατος, ο κίνδυνος ανέρχεται ακόμη και στο 51%!

 

Αν και οι ερευνητές συνιστούν προσεκτική ανάγνωση των νέων αποτελεσμάτων και περαιτέρω επιβεβαίωσή τους από άλλες μελέτες, εκτιμούν ότι στο μέλλον η CRP θα μπορούσε ενδεχομένως, σε συνδυασμό και με άλλους δείκτες, να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση ή ακόμη και την πρόγνωση της μελλοντικής εμφανίσεως καρκίνου.

 

Διάγνωση

Διάφορες αναλυτικές μέθοδοι είναι διαθέσιμες για τον προσδιορισμό CRP, όπως ELISA, ταχεία ανοσοδιάχυση και οπτική συγκόλληση.

Στο εμπόριο κυκλοφορεί μία δοκιμασία υψηλής ευαισθησίας γνωστή και ως hs-CRP που μετρά τα επίπεδα της CRP με τη χρήση νεφελομέτρου.

 

Πηγές

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=172735

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.